Mer konfliktskola a la Prevent…

Att tÀnka pÄ som chef
Vid konflikthantering Ă€r det viktigt att enskilt samtala med de bĂ„da parterna och chefens roll blir ofta att agera medlare. Syftet med samtalet Ă€r att lĂ€ra kĂ€nna parterna bĂ€ttre, fĂ„ deras egna bilder av konflikten och att klargöra ramar för konflikthanteringen, men ocksĂ„ stĂ€mma av förvĂ€ntningar — bĂ„de pĂ„ parterna och chefen.

TÀnk pÄ att tillÀmpa aktivt lyssnande vid samtalet. Med det menas bland annat att visa tÄlamod, visa att du verkligen lyssnar. StÀll frÄgor, kommentera och spegla medarbetaren.

Behöver du ge kritik, se dÄ till att alltid anvÀnda jag-form. Bygg kritiken pÄ konkreta, aktuella hÀndelser och kritisera beteenden i stÀllet för personliga egenskaper.

FĂ„r du sjĂ€lv kritik, gĂ„ dĂ„ inte i försvar. Lyssna och frĂ„ga om du inte förstĂ„r. Återge vad du uppfattat med egna ord och berĂ€tta om och hur du tĂ€nkt Ă€ndra det som utlöst kritiken. Och tacka för att medarbetaren tagit upp de kritiska synpunkterna.

SÄ förebygger du destruktiva konflikter
Det viktigaste metoden för att undvika destruktiva konflikter pÄ arbetsplatsen Àr att hÄlla regelbundna arbetsplatstrÀffar dÀr medarbetarna tillÄts vara delaktiga i utformandet av arbetsförhÄllandena. Det Àr viktigt att alla fÄr komma till tals, alla kÀnner att de har möjlighet att pÄverka och att ledaren för mötet Àr lyhörd och tillÄtande.

En annan viktig metod Ă€r att gemensamt ta fram en vĂ€rdegrund som relationerna pĂ„ arbetsplatsen vilar pĂ„ — ofta genom ett antal nyckelord. Till nyckelorden knyts sedan spelregler som beskriver hur medarbetarna ska förhĂ„lla sig till varandra som personer.

LÀs mer hÀr: www.prevent.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.