Konfliktskola, del 1

I en konflikt kan känslorna spela vara av större betydelse än det som sägs, speciellt om det rör sig om en bitter konflikt. De inblandade parterna kan vara mer beredda att ”slåss” än att tillsammans utarbeta en lösning på konflikten som är deras gemensamma problem att lösa.

Många gånger när människor hamnar i en konflikt känner de att de hamnar i en situation där mycket står på spel och de känner sig rädda och hotade. Rädsla ger ofta sig uttryck i vrede.

För att komma vidare till en lösning. Börja med att erkänna dina dina känslor, rädslor och försök förstå dem. Det gäller dina egna självklart men försök också sätta dig in i motpartens.

Ställ dig frågor som Känner du dig nervös? Får du fjärilar i magen? Är du arg på den andre personen? Är du arg på dig själv?

Skriv ner dina känslor – hur du känner dig (kanske arg, orolig, rädd, arg, osäker) och därefter hur du skulle önska att du kände dig (trygg, självsäker, avspänd etc.). Skriv även ner hur du tror att den andre personen känner sig.

Försök komma underfund med vad det är som får dig att känna som du gör. Varför är du arg? Orolig etc.? Handlar det om den här situationen eller är det något annat som påverkar?

mer kommer i morgon – del 2 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.