Kay Pollacks mĂ„ndagstips Nr2, 20 febr. 2012

Till alla vÀnner och alla vÀnners vÀnner!
Tack för all glad respons. KĂ€nn dig fri att sprida ”lektionerna” till alla du vill!

Kays mÄndagstips Nr2, 20 febr. 2012

Vad har du som hjÀlper dig att vara olycklig? 

Om du vill kan du den hĂ€r veckan göra en fantastisk övning. En övning som kanske totalt kan skapa ett skifte i ditt liv. Du har kanske saker som du vet att du retar dig pĂ„. Det kan vara olika smĂ„saker eller företeelser hemma eller pĂ„ jobbet som irriterar dig. Som fĂ„r dig ur balans och fĂ„r dig att tappa humöret. Övningen Ă€r mycket enkel.

SĂ€tt dig en stund ensam, i lugn och ro, med papper och penna. Ge dig sjĂ€lv fem till tio minuter. Leta i minnet efter smĂ„saker som du vet att du retar dig pĂ„. Skriv upp dem. Gör en lista pĂ„ tio smĂ„saker som du sĂ€kert vet att du brukar reta dig pĂ„. Hitta den ena efter den andra. Minsta lilla sak kan vara anvĂ€ndbar i den hĂ€r övningen. Locket som ”aldrig” sĂ€tts pĂ„ tandkrĂ€mstuben. Ljuset som ”alltid” stĂ„r och brinner inne pĂ„ toan. LĂ€gg mĂ€rke till att det kan dyka upp en inre röst som viskar: ”Men jag har rĂ€tt att vara irriterad nĂ€r de inte slĂ€cker ljuset efter sig i badrummet!” LĂ„t helt lugnt den rösten viska sitt meddelande och fortsĂ€tt skriv upp olika saker du retar dig pĂ„. Obs. Det skall vara smĂ„saker. Inte stora saker som att tvĂ€ttmaskinen gĂ„tt sönder nu igen.

Skriv alltsĂ„ upp riktigt smĂ„ saker. Exempelvis smulorna pĂ„ köksbordet, röran av alla skor i hallen, strumporna som ligger slĂ€ngda hur som helst, eller de blöta handdukarna pĂ„ badrumsgolvet. Allt sĂ„dant som gör att livet ”blir outhĂ€rdligt”. SĂ„dant som kan fĂ„ dig att tĂ€nka att dina barn, din man, din flickvĂ€n, din arbetskamrat borde vara pĂ„ ett annat sĂ€tt. SĂ„dant som kan fĂ„ dig att tĂ€nka: ”Om de bara hĂ€ngde upp handdukarna efter sig sĂ„ skulle jag mĂ„ mycket bĂ€ttre!” Eller: ”Om bara strumporna inte slĂ€ngdes hur som helst, sĂ„ skulle livet vara mycket lĂ€ttare för mig!”

HÀr kommer nu en frÄga:
(andra fasen av övningen)

TĂ€nk om det Ă€r sant att du har ”strumporna pĂ„ golvet” som en av dina saker i ditt liv, som gör att du slipper ta ansvar för att vara i din glĂ€dje och frid. Kanske hör du genast den inre rösten: ”Ingen mĂ€nniska pĂ„ jorden kan vĂ€l vara glad, nĂ€r de ser alla dessa strumpor ligga slĂ€ngda hur som helst pĂ„ golvet pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet.” Du vĂ€ljer att just nu inte lyssna pĂ„ den rösten. Den rösten vill bara en sak. Den vill att du skall leva i olycka och att du skall vara offer!

HĂ€r kommer frĂ„gan igen: TĂ€nk om det Ă€r sant att du har ”handdukarna pĂ„ badrumsgolvet” som en av dina saker i ditt liv, som gör att du slipper ta ansvar för att vara i din glĂ€dje och frid. Rösten dyker kanske genast upp igen och viskar: ”Det finns vĂ€l inte en enda levande mĂ€nniska som kan vara glad och lugn nĂ€r de ser handdukarna slĂ€ngda pĂ„ detta sĂ€tt pĂ„ badrumsgolvet.”

Nu kommer fas tre av övningen:
FrÄgan till mig Àr: Vem vill jag vara?

Vill jag vara en som vÀljer att reta mig pÄ smulorna pÄ köksbordet (dvs vÀlja olycka) eller vill jag vara en som vÀljer att inte reta mig pÄ smulorna pÄ köksbordet (dvs vÀlja lycka)? Valet Àr mitt. Jag ensam har ansvar för det valet. Plötsligt kan jag sakta, vÄga börja nÀrma mig, att det kanske Àr sÄ att:

Jag ensam har ansvar för om mitt liv blir i lycka eller om mitt liv blir i olycka.

MÄnga av oss Àr trÀnade att tÀnka tvÀrtom. Om bara de andra gjorde sÄ och sÄ och om bara de andra var si eller sÄ, sÄ skulle jag kÀnna mig mer lycklig.

Inget av detta betyder att jag mÄste acceptera att handdukar slÀngs pÄ badrumsgolvet eller att köksbordet lÀmnas nedsmulat. Jag kan sjÀlvklart tala om hur jag vill ha det, Àven nÀr jag valt att vara i glÀdje och balans!

LÀs din lista varje dag en tid framöver. Tejpa gÀrna upp den pÄ ett hemligt stÀlle. Du kommer att lÀgga mÀrke till en förÀndring. Du kommer att sakta skifta. Sakta kommer du att börja skratta Ät nÄgot pÄ listan. Sakta kommer du att kunna dra ett streck över det ena efter det andra. En dag stÀller du dig upp i glÀdje! Du har slutat reta dig pÄ smulorna pÄ köksbordet! Och en dag frÄgar du dig plötsligt: Hur kunde jag reta mig pÄ nÄgra smulor pÄ ett köksbord?

Grattis! Du har tagit ett stort steg mot att hjĂ€lpa dig sjĂ€lv – att vĂ€lja – att vara lyckligare. 

Allt gott till er!

Kay Pollak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.