Konfliktskola a la Prevent :)

Vad är då en konflikt? En vanlig definition är när en eller två parter tror att det som den ena vill är oförenligt med vad den andra vill.

En konflikt på arbetsplatsen behöver inte nödvändigtvis vara någonting dåligt. I själva verket är det helt normalt med diskussioner och meningsskiljaktigheter kollegor emellan, och om alla tyckte likadant skulle verksamhetens utveckling kunna avstanna. Men en konflikt på jobbet som hanteras dåligt — eller inte alls — kan också utvecklas till dåligt arbetsklimat, otrygghet hos de anställda och i förlängningen ohälsa.

En arbetsplatskonflikt kan kosta enorma summor för arbetsplatsen. De stora kostnaderna kommer till följd av sämre arbetsprestationer eller helt uteblivna arbetsresultat, inte bara för parterna i konflikten utan även för alla runt omkring. Oförmåga i en organisation att hantera dolda eller öppna konflikter tar mycket kraft som skulle kunna användas till arbetslust och utveckling.

Vanliga situationer när konflikter uppkommer
– Fusioner och omorganisationer
– När företagets ekonomi försämras
– Otydlighet i organisation, mål och krav
– Hög stress och stor arbetsbörda

Metoder för konflikthantering
Vi kan urskilja fem vanliga metoder för hantering av konflikter:

Undvikande — innebär att inte göra någonting alls, och fungerar bäst när båda parterna bedöms kapabla att lösa konflikten på egen hand. Om undvikande används för ofta finns dock risk att många konflikter stannar på ytan.

Anpassning — kan användas om frågan uppfattas som väldigt viktig av ena parten men inte av den andra, och innebär att ena parten ”ger med sig” i konflikten.

Konkurrent/betvingande — innebär att ”peka med hela handen” och är effektiv när arbetsresultatet är viktigare än relationerna och när impopulära men väl genomtänkta förändringar ska genomföras. Neddragningar är ett sådant exempel.

Kompromiss — när två jämbördiga parter har lika mycket att vinna och förlora, och det finns ett tydligt sakinnehåll i frågan, kan en kompromiss – eller förhandling – vara en effektiv konflikthantering.

Samverkan/problemlösning — går ut på att ta ett större grepp och verkligen lösa problemet en gång för alla. En förutsättning är att alla parter ser konflikten som ett gemensamt problem och vill lösa den så att alla blir nöjda.

 

För mer info gå in på prevent.se 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.