Konfliktskola a la Prevent :)

Vad Àr dÄ en konflikt? En vanlig definition Àr nÀr en eller tvÄ parter tror att det som den ena vill Àr oförenligt med vad den andra vill.

En konflikt pĂ„ arbetsplatsen behöver inte nödvĂ€ndigtvis vara nĂ„gonting dĂ„ligt. I sjĂ€lva verket Ă€r det helt normalt med diskussioner och meningsskiljaktigheter kollegor emellan, och om alla tyckte likadant skulle verksamhetens utveckling kunna avstanna. Men en konïŹ‚ikt pĂ„ jobbet som hanteras dĂ„ligt — eller inte alls — kan ocksĂ„ utvecklas till dĂ„ligt arbetsklimat, otrygghet hos de anstĂ€llda och i förlĂ€ngningen ohĂ€lsa.

En arbetsplatskonïŹ‚ikt kan kosta enorma summor för arbetsplatsen. De stora kostnaderna kommer till följd av sĂ€mre arbetsprestationer eller helt uteblivna arbetsresultat, inte bara för parterna i konïŹ‚ikten utan Ă€ven för alla runt omkring. OförmĂ„ga i en organisation att hantera dolda eller öppna konflikter tar mycket kraft som skulle kunna anvĂ€ndas till arbetslust och utveckling.

Vanliga situationer nÀr konflikter uppkommer
– Fusioner och omorganisationer
– NĂ€r företagets ekonomi försĂ€mras
– Otydlighet i organisation, mĂ„l och krav
– Hög stress och stor arbetsbörda

Metoder för konflikthantering
Vi kan urskilja fem vanliga metoder för hantering av konflikter:

Undvikande — innebĂ€r att inte göra nĂ„gonting alls, och fungerar bĂ€st nĂ€r bĂ„da parterna bedöms kapabla att lösa konflikten pĂ„ egen hand. Om undvikande anvĂ€nds för ofta finns dock risk att mĂ„nga konflikter stannar pĂ„ ytan.

Anpassning — kan anvĂ€ndas om frĂ„gan uppfattas som vĂ€ldigt viktig av ena parten men inte av den andra, och innebĂ€r att ena parten ”ger med sig” i konflikten.

Konkurrent/betvingande — innebĂ€r att ”peka med hela handen” och Ă€r effektiv nĂ€r arbetsresultatet Ă€r viktigare Ă€n relationerna och nĂ€r impopulĂ€ra men vĂ€l genomtĂ€nkta förĂ€ndringar ska genomföras. Neddragningar Ă€r ett sĂ„dant exempel.

Kompromiss — nĂ€r tvĂ„ jĂ€mbördiga parter har lika mycket att vinna och förlora, och det finns ett tydligt sakinnehĂ„ll i frĂ„gan, kan en kompromiss – eller förhandling – vara en effektiv konflikthantering.

Samverkan/problemlösning — gĂ„r ut pĂ„ att ta ett större grepp och verkligen lösa problemet en gĂ„ng för alla. En förutsĂ€ttning Ă€r att alla parter ser konflikten som ett gemensamt problem och vill lösa den sĂ„ att alla blir nöjda.

 

För mer info gÄ in pÄ prevent.se 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.