Respektera dig sjÀlv!

…sĂ„ behöver du inte bete dig respektlöst mot andra.

Den senaste tidens offentliga pĂ„hopp pĂ„ mig, mina vĂ€nner och andra framförallt pĂ„ Facebook har fĂ„tt mig att fundera en hel del pĂ„ vad det Ă€r som driver frĂ€mmande mĂ€nniskor att trakassera och försöka förlöjliga andra mĂ€nniskor – mĂ€nniskor som han/hon förmodligen aldrig har trĂ€ffat. Nu menar jag inte att det Ă€r bĂ€ttre att göra som han/hon gör om han/hon hade trĂ€ffat oss… ni förstĂ„r vad jag menar.

Jag tror allt handlar om en mÀnniska som Àr i desperat behov av hjÀlp och jag önskade att han/eller hon skulle anvÀnda sina ypperliga teknikkunskaper och sin kreativitet pÄ nÄgot gott  istÀllet för att skriva hotfulla, trakasserande meddelanden till och skapa förnedrande bilder  pÄ mig och mina vÀnner.

Till mig skriver han/hon att om jag inte stĂ€nger ner min sida pĂ„ FB sĂ„ ska han/hon ”SlĂ€ppa sin virtuella pitbull pĂ„ min sida” och att jag borde ”SĂ€ga tack Ă„tminstone din jĂ€vla förbannande smutsiga röv” och meddelanden som att jag Ă€r ”u piece o crap” och ”u filthy fat slut”, ”Boudoir fat cow”, ”Din jĂ€vla förbannande dubbel flĂ€skfitta”, ”Piss hora” etc. Ja, ni förstĂ„r 😩

Det tar en hel del tid att hĂ„lla kolla pĂ„ allt han skriver och Ă€ven om vi anmĂ€ler bĂ„de sidorna han/hon har skapat för att trakassera oss sĂ„ gör Facebook mycket litet för att stoppa detta och Polisen hanterar anmĂ€lningarna olika. I SkĂ„ne görs ingen förundersökning, i VĂ€sterĂ„s inleds en förundersökning, pĂ„ övriga stĂ€llen dĂ€r anmĂ€lningar gjorts fĂ„r vi se hur Polisen agerar…

Jag tror att förutom att det handlar om en eller flera personer i stort behov av hjĂ€lp sĂ„ handlar det om bristande respekt… för sig sjĂ€lv och dĂ„ sjĂ€lvklart Ă€ven för andra. Det Ă€r lĂ€tt att gömma sig bakom ett tangentbord och vrĂ€ka ur sig en massa gallimatias nĂ€r du inte behöver stĂ„ upp för det med ditt riktiga namn och ansikte mot ansikte. Det Ă€r inte bara respektlöst – det Ă€r Ă€ven fegt.

MĂ„nga av vĂ„ra följare pĂ„ FB och Twitter förstĂ„r inte riktigt varför vi ger den hĂ€r personen sĂ„ mycket uppmĂ€rksamhet men det handlar inte om personen i sig – det handlar om att ingen av oss tycker det Ă€r okej att detta fĂ„r ske och dĂ€rför vĂ€ljer vi att lyfta upp fenomenet som sĂ„dant.

För mig handlar det om respekten för mig sjĂ€lv – för mig Ă€r detta inte ett acceptabelt agerande gentemot mig och dĂ€rför sĂ€ger jag ifrĂ„n. Det Ă€r av respekt till mig sjĂ€lv och andra som jag vĂ€ljer att belysa hur den hĂ€r personen vĂ€ljer att agera mot mig, mĂ„nga av mina vĂ€nner och andra som jag inte kĂ€nner.

Det Àr inte okej och eftersom personen i frÄga inte vill/vÄgar ge sig sjÀlv tillkÀnna finns det bara ett forum för oss att kommunicera med honom/henne och det Àr i de forum han/hon sjÀlv hÀrjar runt med alla sina fejkprofiler i alla möjliga olika namn.

Att hoppa pĂ„ personer – kĂ€nda eller okĂ€nda – och att i ord och bild försöka förnedra och förlöjliga dem tyder pĂ„ att du har ett behov av att hĂ€vda dig, att du kĂ€nner dig mindre vĂ€rdefull, att du har en sjĂ€lvkĂ€nsla som Ă€r lĂ„g och att du har problem med dig sjĂ€lv som du borde Ă€gna tid till att lösa istĂ€llet.

Att agera som du gör sÀger mer om dig Àn om mig och alla andra du ger dig pÄ och att du gör det anonymt sÀger Ànnu mer om dig. Det Àr sorgligt att se att du med din talang inte anvÀnder den till att försöka förÀndra Sverige till det bÀttre om vi hÀr nu har gjort ditt liv till detta helvete sÄ att du kÀnner ett sÄ stort behov av att ge dig pÄ oss som bor hÀr och oss som arbetar med att försöka göra vÀrlden till en vÀnligare plats att leva i.

Du vill skada oss och vĂ„r image. Du vill tysta ner oss. Du tycker att vi tar för mycket uppmĂ€rksamhet. Du tycker att vi borde göra ditten och datten men om du nu störs sĂ„ mycket av vad vi skriver och vad vi gör – sluta lĂ€sa och sluta följa. Varför ska vi lĂ€mna de personer som vi hjĂ€lper i deras vardag bara för att en anonym person sĂ€ger det med ett sprĂ„kbruk som ingen person med respekt för sig sjĂ€lv skulle anvĂ€nda…

Du kan hĂ„lla pĂ„ sĂ„ lĂ€nge du vill att trakassera mig med dina fula ord och dina fejkbilder men tysta mig kommer du inte lyckas med och vet du vad – du kommer inte kunna tysta mina vĂ€nner heller för vi alla respekterar oss sjĂ€lva och andra för mycket för att lĂ„ta en person som inte offentligt vĂ„gar stĂ„ för det han/hon sĂ€ger tysta oss. Visa dig sjĂ€lv lite respekt och visa vem du Ă€r istĂ€llet. VĂ„ga stĂ„ för den du Ă€r och dina Ă„sikter istĂ€llet.

KÀnner du dig osÀker pÄ dig sjÀlv sÄ kan mÄnga av oss som du ger dig pÄ hjÀlpa dig att vÄga! Visa dig sjÀlv lite respekt och vÄga stÄ för den du Àr och dina Äsikter med ditt rÀtta namn och ansikte.

Jag vill hjÀlpa dig att respektera dig sjÀlv sÄ att du kan respektera andra! VÄga stÄ för det du kommunicerar istÀllet för att gömma dig bakom ett tangentbord!

dont hide

10 tankar pĂ„ “Respektera dig sjĂ€lv!

  1. Pingback: Bajsmannen, del 2! | KlokegÄrd - En inspirerande förelÀsare bloggar!

  2. O, sĂ„ lĂ€tt det Ă€r att kritisera och trakassera i tryggheten framför sin datorskĂ€rm. Det Ă€r intressant vad den hĂ€r typen av anonym gemenskap gör Ă„t vĂ„ra förhĂ„llanden mĂ€nniskor emellan. Det kanske Ă€r just det, att förhĂ„llandena genom sĂ„dana hĂ€r medier inte Ă€r ömsesidiga – en del öppnar sig och delar med sig av vem de Ă€r, vad de gör, medan andra bara observerar. Som observatör Ă€r det lĂ€tt att kritisera, det finns ju ingenting att förlora. I ”riktiga” livet finns det ingen observatör, antingen har man en relation med nĂ„gon form av utbyte, eller sĂ„ har man ingen relation. SĂ„, hur ska vi hantera den nya rollen, som vi faktiskt sjĂ€lv har hjĂ€lpt till att skapat? Jag vet inte. Kanske vi mĂ„ste utveckla en helt ny coping-mekanism för sĂ„na hĂ€r situationer.

    Gilla

  3. Pingback: Det tar mer energi Àn Bajsmannen! | KlokegÄrd - En inspirerande förelÀsare bloggar!

  4. Pingback: NĂ€ttrakasserier som eskalerar | Min lilla blogg om ingenting alls

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.