Respektera dig själv!

…så behöver du inte bete dig respektlöst mot andra.

Den senaste tidens offentliga påhopp på mig, mina vänner och andra framförallt på Facebook har fått mig att fundera en hel del på vad det är som driver främmande människor att trakassera och försöka förlöjliga andra människor – människor som han/hon förmodligen aldrig har träffat. Nu menar jag inte att det är bättre att göra som han/hon gör om han/hon hade träffat oss… ni förstår vad jag menar.

Jag tror allt handlar om en människa som är i desperat behov av hjälp och jag önskade att han/eller hon skulle använda sina ypperliga teknikkunskaper och sin kreativitet på något gott  istället för att skriva hotfulla, trakasserande meddelanden till och skapa förnedrande bilder  på mig och mina vänner.

Till mig skriver han/hon att om jag inte stänger ner min sida på FB så ska han/hon ”Släppa sin virtuella pitbull på min sida” och att jag borde ”Säga tack åtminstone din jävla förbannande smutsiga röv” och meddelanden som att jag är ”u piece o crap” och ”u filthy fat slut”, ”Boudoir fat cow”, ”Din jävla förbannande dubbel fläskfitta”, ”Piss hora” etc. Ja, ni förstår 😦

Det tar en hel del tid att hålla kolla på allt han skriver och även om vi anmäler både sidorna han/hon har skapat för att trakassera oss så gör Facebook mycket litet för att stoppa detta och Polisen hanterar anmälningarna olika. I Skåne görs ingen förundersökning, i Västerås inleds en förundersökning, på övriga ställen där anmälningar gjorts får vi se hur Polisen agerar…

Jag tror att förutom att det handlar om en eller flera personer i stort behov av hjälp så handlar det om bristande respekt… för sig själv och då självklart även för andra. Det är lätt att gömma sig bakom ett tangentbord och vräka ur sig en massa gallimatias när du inte behöver stå upp för det med ditt riktiga namn och ansikte mot ansikte. Det är inte bara respektlöst – det är även fegt.

Många av våra följare på FB och Twitter förstår inte riktigt varför vi ger den här personen så mycket uppmärksamhet men det handlar inte om personen i sig – det handlar om att ingen av oss tycker det är okej att detta får ske och därför väljer vi att lyfta upp fenomenet som sådant.

För mig handlar det om respekten för mig själv – för mig är detta inte ett acceptabelt agerande gentemot mig och därför säger jag ifrån. Det är av respekt till mig själv och andra som jag väljer att belysa hur den här personen väljer att agera mot mig, många av mina vänner och andra som jag inte känner.

Det är inte okej och eftersom personen i fråga inte vill/vågar ge sig själv tillkänna finns det bara ett forum för oss att kommunicera med honom/henne och det är i de forum han/hon själv härjar runt med alla sina fejkprofiler i alla möjliga olika namn.

Att hoppa på personer – kända eller okända – och att i ord och bild försöka förnedra och förlöjliga dem tyder på att du har ett behov av att hävda dig, att du känner dig mindre värdefull, att du har en självkänsla som är låg och att du har problem med dig själv som du borde ägna tid till att lösa istället.

Att agera som du gör säger mer om dig än om mig och alla andra du ger dig på och att du gör det anonymt säger ännu mer om dig. Det är sorgligt att se att du med din talang inte använder den till att försöka förändra Sverige till det bättre om vi här nu har gjort ditt liv till detta helvete så att du känner ett så stort behov av att ge dig på oss som bor här och oss som arbetar med att försöka göra världen till en vänligare plats att leva i.

Du vill skada oss och vår image. Du vill tysta ner oss. Du tycker att vi tar för mycket uppmärksamhet. Du tycker att vi borde göra ditten och datten men om du nu störs så mycket av vad vi skriver och vad vi gör – sluta läsa och sluta följa. Varför ska vi lämna de personer som vi hjälper i deras vardag bara för att en anonym person säger det med ett språkbruk som ingen person med respekt för sig själv skulle använda…

Du kan hålla på så länge du vill att trakassera mig med dina fula ord och dina fejkbilder men tysta mig kommer du inte lyckas med och vet du vad – du kommer inte kunna tysta mina vänner heller för vi alla respekterar oss själva och andra för mycket för att låta en person som inte offentligt vågar stå för det han/hon säger tysta oss. Visa dig själv lite respekt och visa vem du är istället. Våga stå för den du är och dina åsikter istället.

Känner du dig osäker på dig själv så kan många av oss som du ger dig på hjälpa dig att våga! Visa dig själv lite respekt och våga stå för den du är och dina åsikter med ditt rätta namn och ansikte.

Jag vill hjälpa dig att respektera dig själv så att du kan respektera andra! Våga stå för det du kommunicerar istället för att gömma dig bakom ett tangentbord!

dont hide

10 tankar på “Respektera dig själv!

  1. Pingback: Bajsmannen, del 2! | Klokegård - En inspirerande föreläsare bloggar!

  2. O, så lätt det är att kritisera och trakassera i tryggheten framför sin datorskärm. Det är intressant vad den här typen av anonym gemenskap gör åt våra förhållanden människor emellan. Det kanske är just det, att förhållandena genom sådana här medier inte är ömsesidiga – en del öppnar sig och delar med sig av vem de är, vad de gör, medan andra bara observerar. Som observatör är det lätt att kritisera, det finns ju ingenting att förlora. I ”riktiga” livet finns det ingen observatör, antingen har man en relation med någon form av utbyte, eller så har man ingen relation. Så, hur ska vi hantera den nya rollen, som vi faktiskt själv har hjälpt till att skapat? Jag vet inte. Kanske vi måste utveckla en helt ny coping-mekanism för såna här situationer.

    Gilla

  3. Pingback: Det tar mer energi än Bajsmannen! | Klokegård - En inspirerande föreläsare bloggar!

  4. Pingback: Nättrakasserier som eskalerar | Min lilla blogg om ingenting alls

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.