Tänk dig för – även fd medarbetare och konsulter påverkar ditt varumärke!

När en medarbetare eller en inhyrd konsult väljer att avsluta sitt arbete/uppdrag hos ditt företag är det viktigt att du tänker dig för hur du agerar och kommunicerar. Ingen slutar helt… det är viktigt för ditt företags varumärke att även fd medarbetare och fd konsulter är goda ambassadörer för ditt företag.

Genom åren har jag sett hur otroligt barnsligt och oprofessionellt chefer agerar när någon säger upp sig eller sitt uppdrag (det har jag själv tyvärr gjort vid ett par tillfällen – men inte längre och det var i början av min chefskarriär så det torde vara preskriberat nu).

Från att medarbetaren/konsulten varit så bra, feedbacken till dem har varit övervägande positiv så blir medarbetaren/konsulten paria, en svikare och chefen börjar prata om bristande engagemang och förtroende. Så oerhört dåligt. Säger iofs en hel del om ledarskapet och ger en ökad förståelse för varför medarbetaren/konsulten väljer att lämna företaget.

Mitt råd till er chefer som inte klarar av att någon säger upp sig – oavsett om det är en anställd eller någon som har ett uppdrag hos er – är att träna upp er självkänsla. Det är aldrig roligt med separationer oavsett relation men det är alltid roligare att visa varandra respekt och önska varandra lycka till än att börja tala illa om någon som du själv ofta valt att anställa eller anlita.

Om du talar illa om dem så talar du samtidigt om att du själv har dåligt omdöme som anställer/anlitar en person som du helt plötsligt tycker är så dålig och du visar på riktigt svagt ledarskap.

Om du istället talar gott om dem, önskar dem lycka till visar du bara att du är en bra och trygg ledare som med ditt ledarskap har hjälpt en medarbetare/konsult att ta ett steg till i sin karriär genom att hon/han arbetat tillsammans med er.

Värt att tänka på – att även fd medarbetare och konsulter tillfrågas av omvärlden om hur ni fungerar som arbetsgivare, kund, leverantör osv. Det glöms tyvärr ofta bort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.