Vi är varandras Arbetsmiljö, även när vi arbetar på distans!

Vi är många som har arbetat hemifrån i snart ett år och för de allra flesta av oss kan det kännas ensamt samtidigt som det känns skönt. Jag tror inte att det kommer att bli ett liv efter corona utan att vi kommer att få lära oss att leva med corona.

Många chefer glömmer bort sina medarbetare när de arbetar på distans men nu är tiden du behöver finnas till för dina medarbetare och kollegor finns till för sina kollegor. Skapa många digitala sociala aktiviteter. Gemensam frukost, veckans lunch eller varför inte en digital after work.

Den sociala distanseringen skapar för många en ensamhet och isolering som kan skapa en psykisk ohälsa. Vi umgås mer med våra familjer och mindre med våra kollegor och den omställningen kan vara omtumlande för många. Att lite tappa sitt sammanhang i vardagen och den sociala kontakten med sina kollegor kan för många vara en utlösande faktor för depression och psykisk ohälsa, var uppmärksam på det.

Det finns arbetsplatser som väljer ut vilka som ”får” komma in och arbeta på kontoret och vilka som inte ”får” göra det. Jag ställer mig frågan om de chefer som delar in sina medarbetare i dessa A-lag och B-lag inser att det i sig kan skapa psykisk ohälsa, en känsla av att bli nobbad, en känsla av utanförskap speciellt i yrken av en mer administrativ karaktär.

Jag har varit med om chefer som sagt ”att det är bara de viktigaste som behöver vara på kontoret” och dessa viktigaste visar sig vara chefens ja-sägare och kanske inte alls de som är viktigast för framdriften i företagen.

Det kommer en dag då alla kommer att behöva mötas på våra arbetsplatser igen och då kan det bli en utmaning att få ihop teamen igen när de delats upp under pandemin. Som chef är det kanske viktigare än någonsin att arbeta med teamskapande och värdeskapande aktiviteter på distans.

Jag tror vi behöver ställa om vårt ledarskap nu under pandemin genom att se och bekräfta våra medarbetare kanske ännu mer än vi gjorde innan och att vi lär oss att leva med och fungera tillsammans även på distans.

Fem tips till chefen som leder på distans:

  • Videochatta med alla dina medarbetare – i grupp och individuellt
  • Våga fråga om dina medarbetare mår bra och lyssna också på det som sägs mellan raderna
  • Fråga vad du kan göra för att stötta dem när de arbetar på distans
  • Fråga dem hur de upplever sin arbetsmiljö när de arbetar hemifrån, har de skapat rutiner kring sitt distansarbete, har de skapat en bra arbetsplats etc.
  • Skapa många sociala digitala sammankomster

//Elaine Breske Hirscher, VD
CQUENCE MANAGEMENT AB
Konsult inom kvalitet, ledarskap och arbetsmiljöspecialist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.