Med i gänget men ändå inte

Att arbeta i projekt och lyckas med ledarskapet kräver en mycket duktig, lyhörd och engagerad projektledare. Han eller hon skall få alla i projektet att arbeta mot samma mål oavsett vilken organisation dess medarbetare kommer ifrån.

Många projekt drivs med konsulter som kommer från många olika företag som alla är upphandlade av en och samma beställare. Ibland är projektledaren anställd av beställaren men inte alltid.

Jag brukar ofta säga att Inhyrda konsulter väcker beundran och även illvilja. De är med i gänget men ändå inte.

Även om konsulterna inte behöver engagera sig socialt på arbetsplatsen gör de ofta det vilket är positivt för alla. Det är vanligt att konsulterna börjar identifiera sig mer med sin beställare snarare än med sin arbetsgivare.

Därför är det otroligt viktigt att projektledaren tar ett utökat ansvar för hur det sociala samspelet fungerar på arbetsplatsen och i projektet. Även konsulterna som inte tillhör den egna organisationen behöver bli uppskattade, få tydliga instruktioner och stimulans – det gäller alla medarbetare i projektet.

Det är lätt att projekten delas upp i en inre kärna och att de som ingår i den kärnan får all information om vad som händer i projektet samtidigt som de som hamnar utanför den kärnan bara får spridd information. Ibland får de som hamnar utanför inte ens information om när de arbetsuppgifter han eller hon ska utföra förändras eller läggs på någon annan.

Det är förödande för projektet när det händer, det är svårt att gå mot samma mål när bara delar av projektorganisationen har målbilden klar för sig och informationen som behövs för att ta sig dit. Här har projektledaren ett stort ansvar för att se till att det inte blir så.

Det betyder att projektledaren kanske helt enkelt behöver lära sig att hantera en mer komplex vardag. Att vara en inkluderande projektledare, att låta hela projektorganisationen få plats och vara delaktiga kräver sin man eller kvinna. Det ställer stora krav på ledarskapet. Att driva projekt är många gånger svårare än att t ex leda ett företag.

Även om anställningsform och villkor skiljer sig åt är vi alla människor och vi mår och jobbar bäst när vi trivs med vardagen och varandra. Att vi känner oss som en del av projektet och att vi känner oss inkluderade, snarare än exkluderade, är oerhört viktigt för att nå framgång och framdrift i alla projekt.

Du som projektledare har ett ansvar för alla projektets medlemmar och att de trivs i projektet och att de känner sig inkluderande.

Ta väl hand om alla projektets medarbetare, det vinner alla på! Och tänk även på att även om projektet kommer vara ett fint referensprojekt för alla inblandade så kommer alla inblandade även vara referenser för den som beställer och driver projektet.

Ett inkluderande samarbete är en WIN-WIN-WIN! och det är något som vi bara kan uppnå när vi arbetar tillsammans mot samma målbild med samma information som ger oss rätt förutsättningar för att lyckas – TILLSAMMANS!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.