Våga prata om psykisk ohälsa

Idag skulle pappa ha fyllt 75 år och den här tiden på året i samband med fars dag och hans födelsedag vill jag alltid minnas honom genom att belysa att det i Sverige är någon som tar sitt liv var sjätte timme.

Fyra medmänniskor om dagen som mår så dåligt så att de tar sina liv. Självmord! Och det syns inte alltid utanpå hur dåligt de mår inuti.

Det är fyra för många per dag, 1500 för många per år och det enda sättet att förhindra det är att vi alla börjar prata om det svåra. Prata om hur vi mår. Fråga varandra hur vi mår.

I Sverige finns en nolltolerans beträffande döda i självmord precis som i trafiken MEN trots att det dör så många färre i trafiken satsas det enormt mycket skattemedel på att förebygga trafikolyckor medans det nästan inte satsas något på att förebygga självmord. Det är dags att vi tar tar i detta på allvar nu.

Att vara drabbad av psykisk ohälsa är precis som att bryta benet eller ha cancer. Det är inte skamligt och det går att få hjälp. Våga prata om ditt mående. Våga prata om psykisk ohälsa. Våga fråga. Våga – du kommer att rädda liv.

Grattis på 75 årsdagen pappa!

#intebaraensiffra #självmord #psykiskohälsa #johannwernerhirscher #f1943 #d2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.