Saklig och sann

En förutsättning för att framföra konstruktiv kritik, feedback, korrigering eller tillsägelse, kalla det vad du så känner dig mest bekväm med, till någon med önskan om ett förändrat agerande är att den de facto är såväl saklig som sann.

Att bara anta något eller tycka något behöver inte vara sant. En annan sak som är viktigt när du framför konstruktiv kritik är tajming. Många nya och osäkra chefer kör bara på det som passar deras egen kalender eller deras eget syfte och mål och glömmer medarbetaren.

Att agera på ett sådant sätt kan anses som kränkande enligt Arbetsmiljölagstiftningen. Som arbetsgivare har du naturligtvis rätt att framföra befogad kritik men om du far med osanning och påstår något som inte är sant ryms det inom kränkning och i vissa fall även förtal.

Rättigheter och skyldigheter går hand i hand. Vill du lära dig mer om ditt ansvar som chef tipsar jag dig att läsa på arbetsmiljölagen och dess AFS:ar i allmänhet och denna AFS:en i synnerhet:

Organisatorisk och social arbetsmiljö, föreskrifter, AFS 2015:4

Vi ska hjälpa varandra inte stjälpa varandra!

blackboard chalk chalkboard classroom

Photo by Pixabay on Pexels.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.