Ge dig själv (också)

Har du valt bort dig själv – gång på gång? Satt någon annans behov framför dina egna på din bekostnad – alltid? Har du hjälpt någon annan och samtidigt stjälpt dig själv – fler än en gång? Har du lagt mer tid och energi på att göra livet enklare för någon annan än för dig själv – varje dag? Har du slagit knut på dig själv för att vara andra till lags – knut efter knut? Känner du att du ger mer än vad du tar – hela tiden? Med någon menar jag en annan vuxen, inte ditt barn.

Jag kan svara JA på alla de frågorna och jag kan också svara på varför och när jag har gjort det. Jag har gjort det när jag har haft perioder i livet när jag själv inte mått speciellt bra, när jag har glömt bort att träna min självkänsla och då jag har haft ett behov av att bli omtyckt och bekräftad av andra. Det är när du svarar ja på de där frågorna och när du samtidigt känner dig utnyttjad som du behöver träna din självkänsla igen.

Tyvärr bryr de där människorna som du hjälper i de där stunderna i livet sig inte alls om dig, de bryr sig inte om vem du är eller vad du gör för dem. De bryr sig bara om sig själva och när du inte längre kan ge dem något så kommer de gå vidare till nästa person som kan servera dem livet på ett silverfat. Du blir utnyttjad och du låter dem utnyttja dig och det behöver du sätta stopp för. En relation behöver inte innehålla fysiskt våld för att vara skadlig eller osund. Det gäller alla relationer – kärlek, vänskap och arbete.

För att relationer ska fungera väl behöver du först och främst vara sann mot dig själv och sätta gränser för vad som är okej och vad som inte är okej. Behandla dig själv väl och ge dig själv precis lika mycket som du ger till andra. Köpta vänner och köpta kärlekar är varesig vänskap eller kärlek. Äkta relationer är de där båda ger. Behandla dig själv med respekt.

img_5331

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.