Drama på jobbet (eller hemma)?

Alla har vi stött på åtminstone en av de här fyra typerna på jobbet, bland vänner eller hemma. Kanske vi har varit eller är en av dem själv? Jag känner igen mig i ett par av dem… gör du? Känner du igen dig?

När jag arbetar med konfliktlösningsuppdrag brukar jag tipsa alla att läsa den här boken:

För rätt så många år sedan läste jag en intressant artikel på idg.se baserat just på den boken, och det som fick mig att köpa boken, som jag vill dela med mig av till er.

I artikeln refereras de olika typerna som en han/honom men det kan självklart likaväl vara en hon/henne. I artikeln och i boken pratar de om drama på jobbet men det gäller naturligtvis drama i livet i stort. Du kan själv sätta din situation i rätt forum. Tipsen är bra oavsett tycker jag.

Här är artikeln:

”Medarbetare som snackar skit, mobbar och gnäller kan dra ner även din bästa personal. Alla jobbiga typer i tv-serier som The Office finns på riktigt – men i verkligheten är de inte roliga. Verklighetens kontorsdrama skapar stress, suger energi och hämmar produktiviteten.

Om du ska ta itu med de konflikterna måste du först förstå dem, och därför har Kaley Klemp – ledarskapscoach och en av författarna till boken ”The Drama-Free Office” – delat in anställda i fyra grundläggande ”dramatyper” som du kan lära dig hantera.

– Det är viktigt att veta vem du har att göra med, så du kan gå till botten med konflikten, säger hon.

De fyra ”dramatyperna” som Klemp beskriver är gnällspikar, cyniker, kontrollfreak och omhändertagare.

Om du lär dig känna igen och handskas med dem, menar hon, har du bra verktyg för att lösa upp många snåriga situationer som inte bara stör friden utan skadar relationer på djupet.

1. Gnällspiken
Beskrivning:
Förutom det uppenbara gnällandet, kännetecknas gnällspiken av att han inte tar ansvar för sin prestation (eller brist på prestation). Det är alltid någon annans fel. Gnällspiken gillar också att skvallra om kollegerna och ligger ofta efter i arbetet.
Konflikter:

Gnällspiken lägger ständigt skulden på andra och skapar därigenom dålig stämning bland både kolleger och överordnade.
Så gör du:

Lyssna på gnället – men bara en gång.

– För gnällspiken handlar det vanligtvis om ”stackars mig, jag har inte tillräckligt med resurser, ingen stödjer mig”. Om du lyssnar på den klagolåten gång på gång riskerar du att dras in i dramat, säger hon.

När gnällspiken gnällt klart rekommenderar hon att du påminner honom om att alla har begränsade resurser och frågar vad han tror han har för möjligheter att få jobbet gjort. Målet är att etablera konsensus om vad som ska vara gjort när. Om du låter gnällspiken fortsätta på sina villkor blir det bara en ond cirkel.

2. Cynikern
Beskrivning:
Cynikern är sarkastisk och ofta arrogant. Kan också vara manipulativ.
Konflikter:
Helt enkelt svår att samarbeta med.
Så gör du:
Ta ett snack med cynikern om hans attityd och uppförande – men börja med en komplimang.

– Ge honom en uppriktig komplimang, om något du verkligen gillar hos honom.
Han kommer att vara mycket mer mottaglig för din kritik om han känner att du inte har en helt negativ utgångspunkt.

Så när du väl etablerat en lite mer hjärtlig ton, ska du på ett direkt och sakligt sätt ta upp det du vill ändra på. Bli inte känslosam. Förklara det du observerat hos cynikern och hur det påverkar hela teamets prestation, råder Klemp.

Du kan också prova följande angreppssätt på cynikern: ”Du är en skärpt person som har bra idéer, men du kommunicerar dem på ett kontraproduktivt sätt. Du får mer gehör för dem med en annan ton. Till exempel så här …” Om silkesvantar inte fungerar på cynikern har du som chef också en järnnäve att ta till. Du kan ge cynikern ett ultimatum.

– Du kan till exempel säga att ”Du har potential, men bara om du ändrar på det här och det här. Om du inte ändrar på det, då blir det konsekvenser.”

Konsekvenser – ja, det kan vara förändrade uppgifter, förändrat ansvar, eller sparken, säger Klemp (som är amerikanska).

3. Kontrollfreaket
Beskrivning:
Föga överraskande vill kontrollfreaket bestämma allt själv. Han kan vara detaljstyrare och ibland en mobbartyp. Han är också känd för att inte respektera andras gränser, och slåss ständigt för mer kontroll och ansvar. Dålig på att delegera.
Konflikter:
Revirstrider, maktspel, tramp på tårna.
Så gör du:
Nyckeln till att handskas med kontrollfreak är tydliga gränser. Är kontrollfreaket din anställde kommer det an på dig att dra dem; är kontrollfreaket en kollega måste du eskalera till närmaste chef.

4. Omhändertagaren
Beskrivning:
Omhändertagaren behöver bli omtyckt och känna sig behövd. Därför går han långt för att hjälpa andra, ofta på bekostnad av de egna arbetsuppgifterna.
Konflikter:
Omhändertagaren lovar mer än han kan hålla, och sviker därför folk i slutändan.
Så gör du:
Även här är det tydliga gränser som är A och O. Hjälp omhändertagaren sätta gränser så att han inte tar på sig för mycket. Omhändertagaren kan behöva detaljstyras till den grad att han inte får ta på sig en arbetsuppgift utan att kolla med dig först.

– Du måste lära omhändertagaren att det är bra att säga nej, säger Klemp.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.