Drama pĂ„ jobbet (eller hemma)?

Alla har vi stött pĂ„ Ă„tminstone en av de hĂ€r fyra typerna pĂ„ jobbet, bland vĂ€nner eller hemma. Kanske vi har varit eller Ă€r en av dem sjĂ€lv? Jag kĂ€nner igen mig i ett par av dem… gör du? KĂ€nner du igen dig?

NÀr jag arbetar med konfliktlösningsuppdrag brukar jag tipsa alla att lÀsa den hÀr boken:

För rÀtt sÄ mÄnga Är sedan lÀste jag en intressant artikel pÄ idg.se baserat just pÄ den boken, och det som fick mig att köpa boken, som jag vill dela med mig av till er.

I artikeln refereras de olika typerna som en han/honom men det kan sjÀlvklart likavÀl vara en hon/henne. I artikeln och i boken pratar de om drama pÄ jobbet men det gÀller naturligtvis drama i livet i stort. Du kan sjÀlv sÀtta din situation i rÀtt forum. Tipsen Àr bra oavsett tycker jag.

HÀr Àr artikeln:

”Medarbetare som snackar skit, mobbar och gnĂ€ller kan dra ner Ă€ven din bĂ€sta personal. Alla jobbiga typer i tv-serier som The Office finns pĂ„ riktigt – men i verkligheten Ă€r de inte roliga. Verklighetens kontorsdrama skapar stress, suger energi och hĂ€mmar produktiviteten.

Om du ska ta itu med de konflikterna mĂ„ste du först förstĂ„ dem, och dĂ€rför har Kaley Klemp – ledarskapscoach och en av författarna till boken ”The Drama-Free Office” – delat in anstĂ€llda i fyra grundlĂ€ggande ”dramatyper” som du kan lĂ€ra dig hantera.

– Det Ă€r viktigt att veta vem du har att göra med, sĂ„ du kan gĂ„ till botten med konflikten, sĂ€ger hon.

De fyra ”dramatyperna” som Klemp beskriver Ă€r gnĂ€llspikar, cyniker, kontrollfreak och omhĂ€ndertagare.

Om du lÀr dig kÀnna igen och handskas med dem, menar hon, har du bra verktyg för att lösa upp mÄnga snÄriga situationer som inte bara stör friden utan skadar relationer pÄ djupet.

1. GnÀllspiken
Beskrivning:
Förutom det uppenbara gnÀllandet, kÀnnetecknas gnÀllspiken av att han inte tar ansvar för sin prestation (eller brist pÄ prestation). Det Àr alltid nÄgon annans fel. GnÀllspiken gillar ocksÄ att skvallra om kollegerna och ligger ofta efter i arbetet.
Konflikter:

GnÀllspiken lÀgger stÀndigt skulden pÄ andra och skapar dÀrigenom dÄlig stÀmning bland bÄde kolleger och överordnade.
SÄ gör du:

Lyssna pĂ„ gnĂ€llet – men bara en gĂ„ng.

– För gnĂ€llspiken handlar det vanligtvis om ”stackars mig, jag har inte tillrĂ€ckligt med resurser, ingen stödjer mig”. Om du lyssnar pĂ„ den klagolĂ„ten gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng riskerar du att dras in i dramat, sĂ€ger hon.

NÀr gnÀllspiken gnÀllt klart rekommenderar hon att du pÄminner honom om att alla har begrÀnsade resurser och frÄgar vad han tror han har för möjligheter att fÄ jobbet gjort. MÄlet Àr att etablera konsensus om vad som ska vara gjort nÀr. Om du lÄter gnÀllspiken fortsÀtta pÄ sina villkor blir det bara en ond cirkel.

2. Cynikern
Beskrivning:
Cynikern Àr sarkastisk och ofta arrogant. Kan ocksÄ vara manipulativ.
Konflikter:
Helt enkelt svÄr att samarbeta med.
SÄ gör du:
Ta ett snack med cynikern om hans attityd och uppförande – men börja med en komplimang.

– Ge honom en uppriktig komplimang, om nĂ„got du verkligen gillar hos honom.
Han kommer att vara mycket mer mottaglig för din kritik om han kÀnner att du inte har en helt negativ utgÄngspunkt.

SÄ nÀr du vÀl etablerat en lite mer hjÀrtlig ton, ska du pÄ ett direkt och sakligt sÀtt ta upp det du vill Àndra pÄ. Bli inte kÀnslosam. Förklara det du observerat hos cynikern och hur det pÄverkar hela teamets prestation, rÄder Klemp.

Du kan ocksĂ„ prova följande angreppssĂ€tt pĂ„ cynikern: ”Du Ă€r en skĂ€rpt person som har bra idĂ©er, men du kommunicerar dem pĂ„ ett kontraproduktivt sĂ€tt. Du fĂ„r mer gehör för dem med en annan ton. Till exempel sĂ„ hĂ€r …” Om silkesvantar inte fungerar pĂ„ cynikern har du som chef ocksĂ„ en jĂ€rnnĂ€ve att ta till. Du kan ge cynikern ett ultimatum.

– Du kan till exempel sĂ€ga att ”Du har potential, men bara om du Ă€ndrar pĂ„ det hĂ€r och det hĂ€r. Om du inte Ă€ndrar pĂ„ det, dĂ„ blir det konsekvenser.”

Konsekvenser – ja, det kan vara förĂ€ndrade uppgifter, förĂ€ndrat ansvar, eller sparken, sĂ€ger Klemp (som Ă€r amerikanska).

3. Kontrollfreaket
Beskrivning:
Föga överraskande vill kontrollfreaket bestÀmma allt sjÀlv. Han kan vara detaljstyrare och ibland en mobbartyp. Han Àr ocksÄ kÀnd för att inte respektera andras grÀnser, och slÄss stÀndigt för mer kontroll och ansvar. DÄlig pÄ att delegera.
Konflikter:
Revirstrider, maktspel, tramp pÄ tÄrna.
SÄ gör du:
Nyckeln till att handskas med kontrollfreak Ă€r tydliga grĂ€nser. Är kontrollfreaket din anstĂ€llde kommer det an pĂ„ dig att dra dem; Ă€r kontrollfreaket en kollega mĂ„ste du eskalera till nĂ€rmaste chef.

4. OmhÀndertagaren
Beskrivning:
OmhÀndertagaren behöver bli omtyckt och kÀnna sig behövd. DÀrför gÄr han lÄngt för att hjÀlpa andra, ofta pÄ bekostnad av de egna arbetsuppgifterna.
Konflikter:
OmhÀndertagaren lovar mer Àn han kan hÄlla, och sviker dÀrför folk i slutÀndan.
SÄ gör du:
Även hĂ€r Ă€r det tydliga grĂ€nser som Ă€r A och O. HjĂ€lp omhĂ€ndertagaren sĂ€tta grĂ€nser sĂ„ att han inte tar pĂ„ sig för mycket. OmhĂ€ndertagaren kan behöva detaljstyras till den grad att han inte fĂ„r ta pĂ„ sig en arbetsuppgift utan att kolla med dig först.

– Du mĂ„ste lĂ€ra omhĂ€ndertagaren att det Ă€r bra att sĂ€ga nej, sĂ€ger Klemp.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.