Jag har blivit mobbad och min kompetens nobbad. Har du blivit mobbad och nobbad?

Den hÀr krönikan skrev jag redan 2012 till dagensmojligheter.se men den kÀnns tyvÀrr lika aktuell idag.

Hur mÄr du?

Är du mobbad eller kanske nobbad? Den senaste tiden har jag luslĂ€st mĂ€ngder av artiklar och utredningar om ett för mig nytt begrepp – att bli nobbad pĂ„ den befintliga arbetsplatsen. KĂ€nner du till det begreppet? NĂ€r jag lĂ€ser om det sĂ„ ser jag att bli nobbad tangerar att bli mobbad.

Att jag stötte pÄ begreppet nobbad 2012 var att jag dÄ tyvÀrr fick mÄnga e-postmeddelanden frÄn mÀnniskor som mÄdde alldeles pÄ tok för dÄligt pÄ sina arbetsplatser pÄ grund av att de kÀnde sig utanför gemenskapen, att de inte kÀnde sig som en del av företaget, att de kÀnde sig mobbade och motarbetade och att deras kompetens nobbas och de undrade dÄ om jag hade nÄgra tips och rÄd till dem.

Hur de skulle kunna ta sig ur den trÄkiga kÀnslan de gÄr runt med? Och jag blev nyfiken och ville som vanligt lÀra mig mer och varför blir det sÄ. Varför sÄ mÄnga mÀnniskor blir mobbade och nobbade. Har du blivit nobbad?

Vi har alla ett stort behov av att kĂ€nna sig betydelsefulla, bekrĂ€ftade och kompetenta – det Ă€r ett grundlĂ€ggande behov hos oss mĂ€nniskor. Att vi som personer och vĂ„r kompetens tas till vara pĂ„ och att vi behandlas med respekt. Vi vill kĂ€nna att vi bidrar pĂ„ arbetsplatsen och att vi Ă€r accepterade av vĂ„ra chefer och kollegor.

Att bli nobbad innebÀr att man kÀnner precis motsatsen. KÀnslan av att stÄ utanför, kÀnslan av att bli motarbetade, kÀnslan av att vara överflödig och egna funderingar pÄ varför man överhuvudtaget rekryterats till företaget Àr tydliga tecken pÄ att du Àr nobbad.

Att den tjÀnst du rekryterades till bara finns pÄ papper och inte i verkligheten Àr ocksÄ ett tydligt tecken pÄ att du nobbas. Att din roll inte kommunicerats ut tydligt i organisationen ett annat tecken. Att du trots ihÀrdiga försök inte fÄr den hjÀlp du har rÀtt att krÀva av din chef Àr ocksÄ ett tecken pÄ att du Àr nobbat. Att du mer eller mindre blir ignorerad Àr ocksÄ ett tecken. Det finns naturligtvis fler tecken Àn de jag berÀttar om hÀr.

I stort sett kan vem som helst bli nobbad
 och det kan uppstĂ„ nĂ€r som helst – nĂ€r du Ă€r nyanstĂ€lld, nĂ€r du fĂ„r en ny tjĂ€nst inom samma företag (lĂ€s befordras), nĂ€r du har varit pĂ„ förĂ€ldraledighet, nĂ€r du har varit ute pĂ„ lĂ€ngre uppdrag och det kan starta med sĂ„ enkla saker saker som att du bokar in ett sĂ€ljmöte och nĂ„gon annan anser sig Ă€ga rĂ€tten till det mötet eller den kunden, det kan handla om att du blir ”kompis” med fel person pĂ„ arbetsplatsen, att du sĂ€tter dig pĂ„ ”fel” mötesstol eller att du helt enkelt tar dig ”friheten” att tala pĂ„ möten dĂ€r det inte förvĂ€ntas att du talar.

PÄ arbetsplatser med mÄnga starka informella (eller formella för den delen) ledare kan modet att stÄ upp för de egna Äsikterna vara den utlösande faktorn. Och i andra fall rÀcker det med att vara ambitiös, driven och duktig för att reta kollegerna.

PĂ„ arbetsplatser med ett starkt revirtĂ€nkande Àr nobbning mer en regel Ă€n ett undantag. PĂ„ dessa arbetsplatser skapas ofta ett kluster av ledare (formella och informella) som anser sig ha rĂ€tten att vara envĂ€ldiga domare över vad som Ă€r rĂ€tt och vad som Ă€r fel och de nobbar gĂ€rna för att bibehĂ„lla sin ”makt”.

Som chefer och ledare har vi ett stort ansvar nÀr det gÀller att bryta destruktiva mönster genom att ta tag i de medarbetare som nobbar och fryser ut men tyvÀrr Àr det ofta sÄ att chefer lÄter de som nobbar hÄlla pÄ och den som blir nobbad fÄr sjÀlv allt ansvar för den uppkomna situationen och för att förÀndra den. KÀnner ni igen parallellerna frÄn mobbning?

Du sjĂ€lv har givetvis ett eget ansvar men nĂ€r du kĂ€nner att du har gjort allt du kan för att bli en del av företaget och du Ă€ndĂ„ kĂ€nner som jag beskriver ovan – Ja, dĂ„ mĂ„r du mer Ă€n lovligt dĂ„ligt anser jag. Din nĂ€rmaste chef har ett mer formellt ansvar för att du ska mĂ„ bra och det vill sig till att han eller hon tar det ansvaret pĂ„ allvar.

Om ledningen har en ”lĂ„t gĂ„â€ eller ”jag lĂ„ter bli att ta tag i”-mentalitet (lite som jag skriver om ovan) sĂ„ förvĂ€rras bara situationen, nobbningen kvarstĂ„r och uppstĂ„r gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng sĂ„ snart det Ă€r nĂ„gon som inte passar in i ”klustrets” syn pĂ„ hur saker och ting skall vara och företaget förlorar duktiga medarbetare nĂ€r nobbarna pĂ„ sĂ„ sĂ€tt fĂ„r accept för sitt nobbande beteende.

Är du nobbad? Börja med att tala med din chef och be om hjĂ€lp och om det inte hjĂ€lper – Sök dig vidare, lĂ€mna den nobbande arbetsplatsen! Acceptera att du inte kan förĂ€ndra arbetsplatser och företagskulturer som inte vill förĂ€ndras. Det finns andra arbetsplatser för dig dĂ€r du, ditt engagemang och din kompetens behövs bĂ€ttre och dĂ€r du som person blir en sjĂ€lvklar del av gĂ€nget. Det Ă€r ingen idĂ© att gĂ„ och mĂ„ dĂ„ligt pĂ„ din arbetsplats – du riskerar att skada din sjĂ€lvkĂ€nsla och att bli sjukskriven.

KĂ€mpa pĂ„! Och du – det finns en plats för alla som kĂ€nns helt rĂ€tt och Ă€r helt rĂ€tt! Det Ă€r sĂ„ det ska vara!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.