En nollvison, Ă€r en nollvision – eller?

Fyra personer i Sverige kommer att ta livet av sig idag. Fyra personer kommer att ta livet av sig i morgon. Och i övermorgon, och dagen efter det. Hela den hÀr veckan, nÀsta vecka etc. Ca 1.600 personer tar livet av sig varje Är.

2008 antog Riksdagen en nollvision för sjÀlvmord i Sverige och det Àr vÀl gott sÄ men det rÀcker inte att anta nÄgot nÀr man inte samtidigt tillsÀtter resurser och nÄgon som driver arbetet framÄt.

Regeringen pÄstÄr, genom nya socialministern Annika StrandhÀll, att de har tagit tag i frÄgan, typ 10 Är senare. Jag, och mÄnga med mig, undrar pÄ vilket sÀtt? DÄ sjÀlvmorden inte har minskat och den psykiska ohÀlsan har ökat lavinartat.

Det finns en annan nollvison i Sverige, antal döda i trafiken, den nollvisionen fick sÄvÀl samordnare som resurser direkt och dÀr har Sverige lyckats sÄ mycket bÀttre. Fortfarande fÄr den nollvisionen enorma resurser varje Är till skillnad frÄn nollvisionen sjÀlvmord och dÄ kan vi jÀmföra att det Àr ca 1600 personer som tar livet av sig varje Är och det Àr ca 260 personer som dör i trafikolyckor.

Beror denna snedfördelning pÄ att det fortfarande Àr sÄ tabubelagt att prata om psykisk ohÀlsa och sjÀlvmord? Jag minns nÀr min pappa tog sjÀlvmord 2013 sÄ var det mÄnga som blev besvÀrade av att jag berÀttade att han begÄtt sjÀlvmord. Det var ocksÄ dÄ jag bestÀmde mig för att aldrig sluta prata om vikten av att vÄga prata om det tabubelagda som sjÀlvmord och psykisk ohÀlsa tyvÀrr fortfarande Àr.

Det Àr ingen skillnad pÄ att vara sjuk i psykisk ohÀlsa eller att ha cancer, bryta benet eller fÄ lunginflammation. Sjukdom som sjukdom och alla har rÀtt till en bra och respektfull behandling. Bara för att du lider av psykisk ohÀlsa betyder det inte att du inte kan bli frisk. Med rÀtt hjÀlp och stöd kan du bli frisk.

Det Àr orovÀckande mÄnga unga personer som tar sina liv idag. Det mÄste vi sÀtta stopp för. Det finns mÄnga bra organisationer som arbetar hÄrt och ideellt med att förebygga sjÀlvmord och det finns en bra organisation (SPES) som arbetar med och för oss som behöver lÀra oss att leva med att en anhörig begÄtt sjÀlvmord.

Livet blir aldrig detsamma för anhöriga och det finns en stor risk att anhöriga ocksÄ begÄr sjÀlvmord eftersom samhÀllet tyvÀrr inte kan eller vill stötta anhöriga efter ett begÄtt sjÀlvmord.

Staten borde tillsÀtta en samordnare för nollvision sjÀlvmord och samla dessa ideella organisationer tillsammans med berörda statliga och kommunala verksamheter och kraftsamla för att nollvisionen ska bli verklighet.

Och alla vi andra behöver vÄga prata om psykisk ohÀlsa dÄ det enligt WHO Àr ett av vÄra snabbaste vÀxande folkhÀlsoproblem. Tar vi inte tag i detta tillsammans nu och bryter tabut kommer vi tillsammans att fortsÀtta begÄ folkmord.

LĂ„t oss ta nollvisionen mot noll! NU inte SEN!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.