Ta dig ur relationer och situationer som drar ned din psykiska hälsa

Den psykiska ohälsan är ett växande problem inom hela Europa och i Sverige visar en färsk undersökning att under perioden 2006-2016 har ökningen varit konstant. 19% av alla kvinnor och 12% av alla männen känner av psykisk ohälsa. Mörkertalet vågar jag knappt tänka på. Skrämmande, tycker jag.

Ca 1.500 personer tar sina liv i Sverige och många gånger beror det på psykisk ohälsa föranledd av många orsaker som t ex mobbning, vantrivsel på arbetet, osunda relationer för att nämna några.

Du behöver ta dig ur relationer och situationer som drar ned din psykiska hälsa. För din egen skull. Hur svårt det än kan kännas vara som kommer du alltid att må bättre när beslutet är fattat och har genomförts.

Lever du i en relation där du och dina behov inte tas tillvara på eller där du misshandlas fysiskt eller psykiskt behöver du lämna den. För din egen skull och oavsett hur mycket du tror dig älska den andra personen. Du är skyldig dig själv att älska dig mer.

Arbetar du på en arbetsplats där du mobbas eller där du vantrivs behöver du byta arbetsplats, för din egen skull och för dina kollegors skull. Väldigt få arbetsgivare tar tag i mobbning idag trots att de har skyldigheter att göra det och den som mobbas får ta all skuld. Det är aldrig ditt fel om du blir mobbad. Det är alltid mobbarens fel.

Vantrivs du så är det din skyldighet att lämna skutan. Det är inte fel på dig om du inte trivs. Det behöver inte vara fel på arbetsplatsen heller utan det kan helt enkelt vara så att just du och den inte matchar. Det finns en arbetsplats som är rätt för alla.

För mig är det till exempel viktigt med tydliga mål och ett psykosocialt ledarskap, finns inte det dräneras jag på energi och kan inte prestera på topp. Jag har svårt att arbeta planlöst. Det fungerar inte för mig. Jag behöver veta var vi är på väg och varför.

Likadant med vänskapsrelationer som inte fungerar. Gör slut!

Alla former av missbruk. Ta hjälp och ta dig ur missbruket. Du fixar det, när du tar hjälp och när du tar dig själv på allvar.

Du är värd att må bra. Vi kommer alltid att ha bra dagar och mindre bra dagar i livet. Livet suger rejält ibland men det är så mycket lättare att rida ut stormarna när du är i psykisk och fysisk balans.

Den psykiska ohälsan som nu breder ut sig är enligt WHO ett av våra största folkhälsoproblem just nu och kostar samhället enorma summor och den enskilde individen enormt lidande.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.