Tålamod ger friskare resultat!

Alla som varit sjuk, oavsett fysiskt eller psykiskt, vet att det tar ett tag att komma tillbaka på topp. 

De absolut flesta förstår det och visar respekt och empati men så finns det ett fåtal som inte har någon som helst förståelse för att tillfrisknande inte händer över en natt.  Även när vi friskförklarats behövs det, i vissa fall, en del tid innan vi är tillbaka med full kraft. 

Många chefer kräver 200% arbetsinsats direkt efter återkomst till arbetet, skriker efter sjukintyg även när vi kommer tillbaka efter sjukskrivning eftersom vi inte alltid kan leverera till 100% från dag 1. 

Ett sådant agerande tyder inte på något annat än att chefen är osäker och att hon/han inser att en hel del av rehabiliteringens framgång ligger på henne/honom och att hen inte vet hur hen ska göra. 

Istället för att sätta sig in i det självklara, att ge personen som behöver stöd, förståelse, tid och hjälp gör chefen precis tvärtom och det dröjer inte lång tid innan medarbetaren är sjukskriven igen. 

En chef som jag beskriver ovan är ofta en chef som har flera medarbetare sjukskrivna, en organisation som inte fungerar, otydliga mål och ett inkonsekvent ledarskap och en hög personalomsättning.

Det bästa är att det enda som behövs för att ändra den negativa spiralen är att visa medmänsklighet, respekt och vara tydlig i sitt ledarskap och kommunicera ut organisationens mål. 

Det i sig kommer att göra att sjuktalen minskar, rehabiliteringsprocessen går snabbare och medarbetarna stannar kvar! Visst är det bra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.