När döden knackar på…

Igår dog min ”faster” Birgitta och även om inte vi stod varandra jättenära så har hon alltid funnits i mitt liv. När vi var små åkte vi alltid till Flocki och Birgitta när vi skulle hälsa på släkten i Degerfors. Pappa och hans bror lyckades hitta en varsin Birgitta att gifta sig med och det skrattade vi ofta åt, tänk att det fanns två Birgitta Hirscher i en så liten släkt som vi är här i Sverige i alla fall.

För tre år sedan dog min pappa. Att förlora en förälder är svårt även när vi är vuxna. En stor del av ens ursprung försvinner och livet fylls med en stor saknad, en sorg, ett nytt sätt att leva. Döden är så påtaglig, så oundviklig, så plötslig, så brutal – det finns ju liksom ingen återvändo.

Jag har tre kusiner som nu förlorat sin mamma, en farbror som förlorat sin livspartner sedan 60 år… jag förstår hur de känner sig, jag känner med dem, jag är med dem i tanken. Det är så mycket som händer i en när man förlorar någon man älskar, någon man står nära. Man går sönder, för alltid.

När döden knackar på så rannsakar i alla fall jag mitt liv – inifrån och ut – och det har jag gjort även nu. Det är som att synen och sinnena blir klarare och starkare. Det känns så sorgligt att Birgitta är borta, en del av min barndom försvann och en tydlig insikt i att det är så här det kommer att vara nu.

Flocki och Birgitta var paret i pappas familj som levde tillsammans längst, min faster Maria förlorade sin man Valentin tidigt och därefter försvann Alfred som var gift med min faster Josefa. Min mamma och pappa skilde sig tidigt och pappa levde ensamstående när han dog för tre år sedan.

Mina tankar går till mina kusiner Laila, Annelie och Jan och till min farbror Florian nu – jag hoppas att de finner stöd och tröst i varandra i denna svåra förlust.

Var rädda om varandra! Vi har varandra bara till låns ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.