No more pity party!

Vi har pratat om den där offerkoftan som så många sätter på sig så många gånger tidigare. Den där obekväma. stickiga koftan som inte alls har några som helst positiva aspekter – och ändå används den dagligen av människor omkring oss och hör och häpna, kanske till och med av oss själv.

Jag är den första att erkänna att jag använt den där koftan själv, många gånger, tror jag hade ett tiotal olika som jag satte på mig vid olika tillfällen när det passade mig att skylla ifrån mig på alla andra för allt negativt som hände mig.

Jag kommer också väl ihåg den där dagen då jag insåg att den som faktiskt satte på mig den där stickiga, illasittande och obekväma offerkoftan var jag själv och att det faktiskt inte alls var så synd om mig själv eftersom jag faktiskt hade satt mig i den där obehagliga situationen alldeles själv. Detta brutala (och nyttiga) uppvaknande för många år sedan gjorde att jag inte längre använder koftor. Och det är så skönt!

Betyder det att mitt liv nu är en dans på rosor, att allt bara flyter på perfekt och alla människor jag möter vill mig väl? Nej, absolut inte men jag har ändrat mitt förhållningssätt som gör att jag sällan dras ner i skiten på samma sätt som förr.

Visst har jag dagar jag tycker synd om mig men istället för att skylla det på någon annan tar jag ansvar för min egen del i det och hanterar det istället för att hänga upp mig på vad andra gör. Jag tar ansvar för mitt liv. De andra får ta ansvar för sitt.

Det handlar om att ta eget ansvar – nu säger jag inte att det är ok att andra människor beter sig illa mot dig eller att det är ditt eget fel/ansvar om du blir allvarligt sjuk – men jag har lärt mig att det handlar om att värdesätta sig själv, älska sig själv och sätta tydliga gränser för vad som är ok och inte. Tydliga gränser för oss själva och de i vår omgivning.

Andra människor kan bara vara elaka mot dig, förstöra ditt liv etc. när du tillåter dem att vara det, göra det. Det är bara du som kan bestämma dig för att ta åt dig av andra människors elakheter och skitsnack. Du vet själv vad som är sant och inte. Stå på dig för annars står andra på dig sägs det och det är så sant. Låt andra stå någon annanstans för du är ingen parkeringsplats för andras projiceringar.

Nej, ta och offra offerkoftan och använd din snygga skinnpaj istället. Ditt eget snygga skinn som skyddar dig mot det du behöver skyddas mot men som varesig sitter illa, är obekvämt eller sticker dig. En skinnpaj som du alltid har på dig och som passar dig perfekt.

Så sluta tycka synd om dig själv och börja älska dig själv och stå upp för dig själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.