Viktigast för att känna arbetsglädje är…?

Den enskilt viktigaste faktorn för att vi ska känna arbetsglädje är frihet. Det som dödar arbetsglädjen är regler som inskränker friheten och när man känner kontroll uppifrån. Allt det som ett traditionellt chefskap innebär kan man säga.

Den nya ledaren har en mer coachande stil. Den säger ”Det här är målet, fixa det hur du vill, när du vill och var du vill, jag litar på att du har kapaciteten”. Då får du frihet att välja vilka vägar du ska ta.

Risken med frihet är att det blir för mycket. Det är inte chefens ansvar att se till att du har tillräckliga resurser och att säga till om det inte fungerar, det är ditt eget ansvar. Men chefen kan coacha dig till att se om du kan göra på ett annat sätt och till att hushålla med dina resurser. Friheten kräver med andra ord ansvarsfulla och självständiga medarbetare. Medarbetare som också tar ansvar för sin egen självkännedom och utveckling.

Skapa arbetsglädje gör man inte ”bara” för att folk ska må bra på jobbet. Det är för att verksamheten ska uppnå goda resultat och när man skapar arbetsglädje tar man hand om resurserna – när vi mår bra får vi goda resultat och hamnar i en god cirkel.

(repris från 2011, lika aktuell idag)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.