Efter ett ”lyckat” självmord – överlever du?

Självklart överlever inte den som dog men för oss anhöriga, nära och kära, börjar det värsta NU och vi får en totalt ofrivillig och högst oönskad kurs i överlevnad, där vi nu står utan någon form (i alla fall näst intill obefintlig) av hjälp, stöd eller vård från samhällets håll. 

Det var ett tag sedan jag skrev om livet och hur det förändrades efter pappas självmord 2013.  Innan 2013 var självmord för mig något man bara slängde ur sig när något var jobbigt som t ex

 • ”Jag kan lika gärna ta livet av mig.”
 • ”Gå och häng dig.”
 • ”Jag vill bara dö.”
 • ”Jag vill bara skjuta huvudet i bitar”.

Det var just det sistnämnda min pappa gjorde. Han tog ett av sina jaktvapen och sköt sitt huvud i bitar och lämnade mig kvar i ofattbar chock och enorm sorg.  Innan 2013 hade jag till stor del fördomen att självmord var något som bara svaga, fega människor gjorde. Så fel jag hade. Pappa var en av de starkaste och modigaste personerna jag har träffat.

Hur har mitt liv förändrats? Jo, helt och hållet. Det finns nästan inte något idag som är som det var innan. Allt är inte sämre. Mycket är bättre – tack vare pappas dåliga beslut. Även om jag till 100% hellre önskat honom kvar i livet.

Jag minns att jag redan timmarna efter dödsbeskedet, i bilen, mitt i snöstormen, på väg upp till pappas gård i Dalarna, med tårarna rinnande ner för kinderna bestämde mig för att, trots allt, använda detta ofattbara, hemska, fruktansvärda till något POSITIVT. Pappas meningslösa död ska inte vara förgäves. Vår kärlek var och är större än så ❤️

Det som blivit sämre i mitt liv efter pappas självmord är att han inte finns med mig och trollen fysiskt längre. Med oss är han dock, i själ och hjärta,  och vi diskuterar varje dag precis som vi gjorde när han levde ❤️ Kan erkänna att jag vinner fler debatter med honom idag 😃

Det som däremot har blivit så mycket bättre tack vare pappas självmord är:

 • att jag blivit tydligare och om möjligt starkare än jag var innan
 • att jag fått kraften och styrkan att rensa bort ALLA relationer som inte är ömsesidiga och äkta i mitt privatliv
 • att jag prioriterar mig själv och mina behov idag framför andra människors orimliga förväntningar
 • att jag lever mer i nuet idag och tar tillvara på ALLA tillfällen till glädje och skratt
 • att det är viktigare att må bra än något annat
 • att ta tillvara på livet
 • att uppskatta, vårda och värna de människor som finns där för dig på riktigt.

Ja, listan kan bli lång men jag stoppar här idag.  Du som drabbats. Nu har det snart gått 2,5 år sedan pappa lämnade jorden.  Vägen hit, där jag är idag har varit svår, krokig och smärtsam. Frågan Varför? ställer jag mig fortfarande MEN jag har lärt mig att leva med att jag inte kommer att få något svar 💔❤️❤️ och jag lever ett bra och lyckligt liv idag!    Du är inte ensam. Inte jag heller ❤️

Viktigt! Det finns inget lyckat med självmord!

4 tankar på “Efter ett ”lyckat” självmord – överlever du?

 1. Tack för din text, jag hittade min far i källaren i söndags. Han hade skjutit sig i hjärtat med sitt jaktvapen. Jag fann honom och är fortfarande i stor chock. Svårt att se hur det kommer kännas för mig om 2,5 år men hoppas på samma insikt.
  Kramar från en dotter till en annan

  Gilla

 2. Efter min dotters självmord hittade jag styrkan att lämna den destruktiva relation som låg till grund för hennes dåliga mående. Jag kämpar varje dag för att upplysa samhället om våld i nära relation och för att hennes syskon ska få slippa bli utsatta såsom hon och jag blev.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.