Arbetsmiljöns riskfaktorer och friskfaktorer!

I juli 2011 hade jag Àran att gÀstblogga hos Du&Jobbet och en av bloggarna jag skrev dÄ delar jag med mig hÀr nedan:

Riskfaktorer Àr t ex buller, stress, hot och vÄld mm och friskfaktorer Àr trivsel, utveckling och arbetstillfredsstÀllelse men idag skriver jag om friskfaktorer.

Ett bra exempel pÄ friskfaktor Àr en arbetsplats med högt i tak. Med det menar jag att man talar med varandra om medgÄngar och motgÄngar. Det betyder ocksÄ att man visar varandra en ömsesidig respekt och hÀnsyn. Andra framgÄngsrika friskfaktorer Àr möjlighet till personlig utveckling och att fÄ en regelbunden feedback pÄ sin arbetsprestation.

Tillbaka till ledarskapets pÄverkan pÄ arbetsmiljön. Det finns forskning och studier som tydligt visar att ledarskapet har betydelse för medarbetarnas arbetstillfredsstÀllelse och hÀlsa. En studie som gjorts handlar om hur framtidens ledare ser ut i olika europeiska lÀnder och det har visat sig att det som lyfts fram rakt över Àr personlig och social kompetens. Det handlar mycket om att vara lyhörd, vara intresserad av mÀnniskor och dess utveckling, att ha en förmÄga att entusiasmera medarbetare, att skapa ett positivt arbetsklimat och förmÄgan till ömsesidig respekt.

Ett positivt arbetsklimat Ă€r en framgĂ„ngsfaktor och det handlar om att skapa förhĂ„llanden som arbetsglĂ€dje och ett vĂ€l fungerande samarbete. Detta ger i sin tur en god arbetsmiljö. En god arbetsmiljö frĂ€mjar ohĂ€lsa, stressreaktioner och sjukfrĂ„nvaro. Hur kommer det sig dĂ„ att det Ă€r sĂ„ svĂ„rt att fĂ„ till detta? Det lĂ„ter ju sĂ„ enkelt och sjĂ€lvklart…

Jag tror att det handlar oerhört mycket om ledarskap och kommunikation. Hur ser dĂ„ en ledare ut utifrĂ„n mĂ„let hĂ€lsa, effektivitet och lönsamhet – vilka med stor sĂ€kerhet ocksĂ„ skapar möjligheter till en god arbetsmiljö? Vad tror ni? Det Ă€r morgondagens tema!

Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.