Det här med åsikter!

I Sverige är åsiktsfriheten grundlagsskyddad, det innebär att var och en av oss har rätt att tycka och tänka som vi vill och genom yttrandefriheten även uttala detta i tal och skrift.

Att ha en åsikt som inte passar alla, eller att ha en vän vars åsikter inte passar alla, gör inte dig eller mig till en sämre människa, eller till en människa med dåliga värderingar.

Jag har inget behov av att tycka lika, jag respekterar andra människors åsikter oavsett om jag delar åsiktens innehåll eller ej.

Jag kan tycka att vissa personer tänker och tycker helt galet i förhållande till mina värderingar men ger det mig rätten att tycka att de personerna har fel åsikt och jag har rätt åsikt?

Nej, verkligen inte. Utifrån deras värderingsgrund upplever de sig ha rätt, precis som jag upplever mig ha rätt.

Den enda åsikten jag behöver ta ansvar för är min egen och det är bara jag som kan besluta mig för att ändra min åsikt.

Jag kan ta avstånd och tar avstånd från en del personers åsikter men det innebär inte per automatik att jag tar avstånd från personen i fråga. Alla har rätt att tycka vad de vill även om jag inte tycker lika.

Jag står upp för mina åsikter och mina värderingar.  Jag står även upp för att respektera andras åsikter och värderingar även om jag inte alls håller med dem i sak. Det betyder inte att jag tycker deras åsikter och värderingar är ok utan att jag respekterar deras rätt till åsikts- och yttrandefrihet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.