Våga ställa dig frågor som bottnar i vad är värdefullt för dig?

Det är lätt att tro att en arbetssituation är svår att förändra. Att vi sitter fast där vi sitter och att vi har slut på val. Det stämmer dessbättre inte – det finns alltid möjlighet att välja annat, välja nytt eller välja att stanna kvar. Förändringarna behöver inte vara stora för att du skall trivas bättre med de val du gör. Det finns massor av små (och stora för den delen också) att förändra i ditt arbetsliv som gör det enklare och roligare att gå till jobbet i morgon. 

Ställ dig frågor som: Brinner jag för det jag gör? Trivs jag med det jag gör? Har jag rätt balans mellan mitt jobb och mitt privatliv? Är det här verkligen rätt jobb för mig? Är det här rätt arbetsplats för mig?

Vad är egentligen det rätta? Det rätta är det vi skall eftersträva. Vad ska vi då eftersträva? Det som är eftersträvansvärt. Vad är värt att eftersträva? Det som är värdefullt. Vad är värdefullt? Det beror på våra värderingar.

Våga ställa dig frågor som bottnar i vad är värdefullt för dig? Vilket värde tillför du? Du är lika värdefull som det värde du tillför. Detsamma gäller faktiskt jobbet. Jobbet är bara så värdefullt som det värde det tillför dig. Stämmer dina värderingar med jobbets värderingar?

Värderingar är viktigare än vi tror och de sitter djupt rotade i oss. Naturligtvis slumpar det sig sällan att vi har exakt samma värderingar som de våra företag har men värderingarna måste stämma någotsånär överens för att du skall må bra och det är också då du presterar bäst och trivs mest.

(ur en av mina krönikor för Dagens Möjligheter 2011)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.