Är du rasist? DU är rasist!

Rasism är, anser jag, bland det värsta man kan bli anklagad för och ändå blir fler och fler anklagade för just det det varje dag. Ofta helt utan saklig grund. Helt felaktigt. Tyvärr är det så i Sverige idag att om man försöker resonera kring integrationsfrågor är det lätt att man blir inskuffad i det facket.

Att anklaga någon för att vara rasist beror, tror jag, tyvärr många gånger på ren okunskap. Många påstår att alla som röstar på SD eller som har en vän som röstar på SD är rasist. Det är att göra det mycket lätt för sig, det finns rasister inom alla partier. Om du granskar de etablerade partierna så finns det med stor säkerhet rasistiska inslag i allas historia. Betyder det att vi alla är rasister? Självklart inte.

För att poängtera – jag har aldrig och kommer aldrig att rösta på SD av den anledningen att jag inte på något sätt delar deras värderingar MEN så länge jag lever i en demokrati kommer jag att respektera deras val även om jag inte alls delar deras åsikter.

Rasism bygger bland annat på okunskap, rädslor och farhågor och det är här vi har ett stort problem – att vi inte kan ställa de frågor, blotta våra rädslor och våra farhågor utan att riskera att bli utmålad som rasist. Att uttrycka sig på ett sätt som kan uppfattas som rasism är inte per automatik att vara rasist. Även här handlar det ofta om okunskap.

Är det så här vi ska ha det i vårt fantastiska land? Det har ju gått så långt att om vi t ex äter en 88:an eller en Nogger så ställer vi oss bakom rasism…!!!??? Eller läser gamla versioner av Pippi Långstrump…!!!??? Eller har ett traditionellt luciatåg…!!!??? Eller en skolavslutning i kyrkan som vi har haft i åratal…!!!??? Att värna om våra egna seder och bruk, våra svenska traditioner…!!!??? Är det rasism? Nej, jag tycker inte det.

Att hoppa på varandra och anklaga varandra för att vara rasister kommer inte stävja rasismen i Sverige. Det enda som kan få oss att komma tillrätta med rasismen är att skapa ett klimat där vi kan prata om och skapa en fungerande integration på ett konstruktivt sätt och där vi kan berätta om våra rädslor och farhågor utan att bli anklagade för att vara rasister.

FN:s konvention om avskaffande av alla former av rasdiskriminering definierar detsamma som:

”…varje skillnad, undantag, inskränkning eller företräde på grund av ras, hudfärg, härstamning eller nationellt eller etniskt ursprung, som har till syfte eller verkan att omintetgöra eller inskränka erkännandet, åtnjutandet eller utövandet, på lika villkor, av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter på politiska, ekonomiska, sociala, kulturella eller andra områden av det offentliga livet.„

— FN:s konvention

2 tankar på “Är du rasist? DU är rasist!

 1. Det är också av vikt att veta vad ordet rasist är /definition!

  Att ifrågasätta/kritisera samt avsäga sej en religion är INTE att vara rasist eller stå för rasism.
  Muslimer är INTE en etniskt grupp, kristna är INTE en etnisk grupp, de är religiösa grupper som valt att ha samlingsnamnet ”muslimer” / ”kristna”

  Så länge man inte nervärderar en människa för deras etnicitet kan man altså inte klistra flosklerord som rasism, rasist på någon.

  Religionsfriheten är inskriven i vår grundlag,den ger alla rätten att utöva sin religion men detta gäller bara om man inte påverkar någon med annan trosuppfattning alternativt avsaknad av en trosuppfattning.Samma religionsfrihetstext säger att alla har rätten att avsäga sej negativ religionspåverkan.

  Jag är inte heller vän av hittepåordet ”islamofobi”
  Islam vilar sina grundvalar på sharia.
  Sharia bygger till stor del på en våldsideologi
  Sharia står inte för demokrati utan för diktatur
  Sharia står inte för allas lika värde
  Sharia är grovt kvinnoförnedrande
  Fobi är att rädas något som saknar verklighetsförankring!
  Således kan man inte säga annat än att ”islamofobi” är ett ickeord som saknar existensberättigande!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.