En god arbetsmiljö

Repris från en krönika jag skrev 2011 – lika aktuell idag…

Att skapa en god arbetsmiljö blir allt viktigare för alla organisationer. Genom att ha en väl fungerande psykosocial och fysisk arbetsmiljö blir våra arbetsplatser attraktivare, effektivare och konkurrenskraftiga. Det finns flertalet undersökningar som visar att när personalen trivs och utvecklas i jobbet, produceras mer, med mindre störningar, mindre sjukfrånvaro och minskade kostnader och med större arbetsglädje. 

En framgångsfaktor till ett väl fungerande arbetsmiljöarbete bygger på kommunikation och samarbete mellan ledningen och medarbetarna. För att tillsammans kunna skapa en bättre arbetsmiljö måste vi först komma överens om vad vi menar med en bra arbetsmiljö men oavsett vad så behöver vi för att lyckas ha en medveten ledning med klara mål, god kommunikation och konsekvent och direkt feedback. Vi behöver också ett mer kommunikativt, pedagogiskt och coachande ledarskap. 

Vi behöver genom vårt ledarskap skapa ett kreativt och positivt arbetsklimat som skapar förutsättningar för trygghet, hänsyn, respekt och frihet och att de anställda ges möjlighet att medverka i utformning och förändring av arbetet och arbetsförhållandena samt att arbetet organiseras så att det ger möjlighet till variation och stimulans.

Vi behöver med vårt ledarskap möjliggöra förutsättningar för att erbjuda ett öppet arbetsklimat med hög grad av medbestämmande, inte så detaljreglerat, utan med respekt för varandras kompetens och möjligheten att se att se sammanhanget mellan sitt arbete och dess betydelse inom företaget och i samhället.

Tiden är förbi för auktoritära chefer, som styr organisationen med järnhand. ”Det blir viktigare och viktigare för chefen att vara kommunikativ och pedagogisk. Att peka på det meningsfulla, vari värdet består och hur det i sin tur är värdefullt för medarbetarna.” säger Mats Tyrstrup, ledarskapsforskare på Handelshögskolan i Stockholm i en intervju. Jag håller med honom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.