En god arbetsmiljö

Repris frĂ„n en krönika jag skrev 2011 – lika aktuell idag…

Att skapa en god arbetsmiljö blir allt viktigare för alla organisationer. Genom att ha en vÀl fungerande psykosocial och fysisk arbetsmiljö blir vÄra arbetsplatser attraktivare, effektivare och konkurrenskraftiga. Det finns flertalet undersökningar som visar att nÀr personalen trivs och utvecklas i jobbet, produceras mer, med mindre störningar, mindre sjukfrÄnvaro och minskade kostnader och med större arbetsglÀdje. 

En framgÄngsfaktor till ett vÀl fungerande arbetsmiljöarbete bygger pÄ kommunikation och samarbete mellan ledningen och medarbetarna. För att tillsammans kunna skapa en bÀttre arbetsmiljö mÄste vi först komma överens om vad vi menar med en bra arbetsmiljö men oavsett vad sÄ behöver vi för att lyckas ha en medveten ledning med klara mÄl, god kommunikation och konsekvent och direkt feedback. Vi behöver ocksÄ ett mer kommunikativt, pedagogiskt och coachande ledarskap. 

Vi behöver genom vÄrt ledarskap skapa ett kreativt och positivt arbetsklimat som skapar förutsÀttningar för trygghet, hÀnsyn, respekt och frihet och att de anstÀllda ges möjlighet att medverka i utformning och förÀndring av arbetet och arbetsförhÄllandena samt att arbetet organiseras sÄ att det ger möjlighet till variation och stimulans.

Vi behöver med vÄrt ledarskap möjliggöra förutsÀttningar för att erbjuda ett öppet arbetsklimat med hög grad av medbestÀmmande, inte sÄ detaljreglerat, utan med respekt för varandras kompetens och möjligheten att se att se sammanhanget mellan sitt arbete och dess betydelse inom företaget och i samhÀllet.

Tiden Ă€r förbi för auktoritĂ€ra chefer, som styr organisationen med jĂ€rnhand. ”Det blir viktigare och viktigare för chefen att vara kommunikativ och pedagogisk. Att peka pĂ„ det meningsfulla, vari vĂ€rdet bestĂ„r och hur det i sin tur Ă€r vĂ€rdefullt för medarbetarna.” sĂ€ger Mats Tyrstrup, ledarskapsforskare pĂ„ Handelshögskolan i Stockholm i en intervju. Jag hĂ„ller med honom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.