Ni är inte här för att må bra, ni är här för att jobba…

För några år sedan arbetade jag i ett stort infrastrukturprojekt. Jag var projektledare i detsamma sedan nästan två år och hade en fantastisk projektgrupp som roddade det här projektet perfekt. Vid gott mod satsade vi allt trots att vi mötte hinder så gott som varje dag. En av de saker som gjorde att vi behöll vårt goda humör var att vi hade roligt tillsammans, att vi arbetade aktivt med feedback och beröm.

Naturligtvis hade vi även dåliga dagar och dålig stämning i projektet ibland. Arbetsbelastningen var tuff och vi var konstant underbemannade så det förekom en del konflikter också men vi arbetade med en bra konflikthanteringsmodell som gjorde att vi minimerade den dåliga stämningen.

En dag blev jag kallad av kundens nya projektchef (han var tf projektchef sedan ett par veckor) på möte. Han ville framföra de andra projektledarnas (projektledarna i hans andra projekt alltså, inte det jag projekt som jag arbetade med) klagomål.

Klagomålet var att vi i min projektgrupp hade för trevligt tillsammans, att jag då och då bjöd på frukostfrallor och att jag gav för mycket beröm. Problemet med detta var två ansåg projektchefen, dels fick de andra projektledarna önskemål från sina projektgrupper att de skulle agera lite mer som mig och dels att konsulterna faktiskt var i projektet för att jobba och inte för att må bra och ha kul.

Jag trodde inte mina öron. Jag frågade om det fanns något annat att klaga på, som att vi inte höll tiden, budgeten eller kvaliteten i projektet men det fanns det inte utan det var bara det som han sagt. Jag tackade för feedbacken och sade att jag inte såg någon konflikt emellan att jobba och samtidigt må bra och ha kul i projektet.

När den första chocken hade lagt sig insåg jag att det här var en människosyn som jag inte kunde ställa upp på och oavsett om det innebar för mig att avsluta projektet i förtid och för min arbetsgivare att förlora en kund och en intäkt så kunde jag och mina medarbetare inte stanna kvar i projektet. Jag pratade med min ”riktiga” chef om detta och han stöttade mitt beslut. Vi sade upp avtalet med kunden.

Hur reagerar era kunders projektchefer och era chefer på beröm? Tycker de att det är lika läskigt som den här projektchefen tyckte att det var?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.