Vad är hälsosamt ledarskap?

Ohälsa kostar samhället otroligt mycket resurser varje år. Hur ska vi tillsammans lyckas råda bot på det? Vad är hälsosamt ledarskap? Många företag är generösa med att ge sina medarbetare friskvårdsbidrag som ofta nyttjas till ett gymkort och det tycker jag är underbart men räcker det med det?

Jag har haft flera chefer som springer maraton, som tränar regelbundet, som äter extremt nyttigt etc. Inte har jag blivit hälsosammare eller mått bättre för det. För hälsa och att må bra handlar om så mycket mer än ”bara” friskvård. Det handlar om en vardag där det finns en harmoni och balans mellan arbets- och privatliv, det handlar om du upplever stress, det handlar om en god arbetsmiljö.

Det som får mig, och många med mig, att må bra är att ha en chef som ser mig, bryr sig om mig och hur jag mår och en chef som tydligt talar om vad hon eller han förväntar sig av mig. En chef som lyssnar på det jag säger och i viss mån det jag inte säger och som finns till där som stöd när jag behöver det. Som är villig i samma mån som hon eller han jublar i medgång stöttar lika mycket och mer därtill i motgång. En chef som frågar mig hur jag mår snarare än hur det går.

Det är sant att om du tränar fysiskt så blir du nästan per automatik starkare även psykiskt. Att om du mår bra i kropp och själ mår du så mycket bättre i alla sammanhang men det är inte likhetstecken med att trivas på sin arbetsplats.

(utdrag ur en av mina krönikor för Dagens Möjligheter)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.