Sorg handlar om brustna hjärtan…

…förlorade framtidsdrömmar och det är viktigt att vi vågar prata om vår sorg som är en helt naturlig del av livet.

Sorg drabbar oss alla på olika sätt… Vi reagerar alla olika och alla reaktionerna är okej.

Alla känslorna är ok – smärtan, ilskan, gråten, förtvivlan… och självklart även glädjen i att minnas det fina ❤

Den senaste tidens händelser i mitt liv och kring mig har fått mig att tänka mycket på sorg och hur vi hanterar sorg. Jag har beslutat mig för att försöka se ljuset i detta mörker. Allt händer av en mening sägs det men när döden inträffar, oavsett anledning är det svårt att se meningen med den. Frågorna är många och svaren är få.

 

Först och främst är det viktigt att acceptera att sorg är en helt naturlig känslomässig reaktion. Det är inget fel på sörjande eller att sörja. Den som sörjer behöver inte förändras eller tröstas – men stöttas. Uppmuntrande kommentarer och goda råd, trots att de sägs i all välmening, är oftast till liten hjälp även om det värmer i hjärtat. Som sörjande har man dock ofta ett stort behov av att få lätta sitt hjärta för någon som kan lyssna med värme och bevara ett förtroende.

”Sorg handlar om brustna hjärtan, inte om trasiga hjärnor.”  Sorg är en helt normal och naturlig känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Sorg är alla de, ofta motstridiga, tankar och känslor som våra förluster väcker inom oss.

Sorg är ju i grunden inget problem som behöver lösas. Det är okej att vara ledsen när något sorgligt händer. Däremot kan den som sörjer behöva ditt stöd. Stanna upp och ge av din tid. Att finnas till hands och lyssna räcker långt.  Försök att ge ditt stöd i stället för att trösta.

Bekräfta känslomässiga uttryck och starka reaktioner på sorg utan att döma, analysera eller kritisera. Undvik intellektuella kommentarer och ge inte goda råd. Var ett närvarande stort hjärta med öron, öron utan mun. Att krama och hålla om bekräftar känslouttryck och distraherar inte den sörjande från sin sorg.

Har du någon som sörjer i din närhet? Vanliga reaktioner på sorg är en känsla av bedövning, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, förändrade matvanor, sömnförändringar, samt stor trötthet och energiförlust. Var även medveten om att var och en reagerar olika, samt att reaktionerna varierar över tiden även hos individen.

Jämför inte heller olika förluster, vilket vi ofta gör för att minimera känslor, men dela med dig av dina egna erfarenheter om det ges tillfälle till det. Respektera var och ens unika upplevelse. Låt sorgearbetet ta den tid som behövs. Sorgebearbetning tar olika lång tid hos olika människor och det är helt naturligt att det är så. Vi är alla unika och reagerar unikt. Sorg kan orsakas av olika förluster.

Allt är kärlek ❤ I glädje finns sorg ❤ I sorg finns glädje ❤ Alla känslor är ok ❤ Allt är kärlek ❤

Oftast förknippar vi sorg med dödsfall, men reaktioner på sorg kan utlösas av en rad olika förluster och förändringar. Dödsfall, skilsmässor, separationer, flytta, husdjurs död, förlust av tillit och trygghet är bara några av de olika händelser som kan utlösa sorg.

Just one kind word a day can make a big difference in your life - and those of many others!
(Den här krönikan skrev jag till Dagens Möjligheter 2013, men väljer att publicera den igen – något reviderad.)
 

1 tanke på “Sorg handlar om brustna hjärtan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.