Att visa svaghet är en styrka!

Är ”att våga vara sig själv fullt ut” det nya ”att vara stark”? Ja, jag är övertygad om det. Håller du med?

(Delar med mig av en krönika från 2013 – lika aktuell nu som då)

Ni som följer mig och läser mina krönikor vet att jag alltid är personlig och att jag alltid delar med mig av det som jag själv har varit med om – det känns trovärdigare så. Det skulle kännas konstigt att skriva om något som jag inte själv har erfarenhet av.

Många gånger får jag frågor kring att vara stark. Stark som ledare, stark som kollega, stark som medarbetare, stark som partner, stark som förälder etc. Många undrar hur de ska göra för att bli starkare och hur det kommer sig att jag är så stark.

Min styrka kommer från mig själv till mångt och mycket. Jag har ett gott förhållande till mig själv, jag har bra självförtroende och en vältränad självkänsla. Vältränad självkänsla – jo, den tränar jag varje dag på många olika sätt och jag är övertygad om att det just är den som hjälper mig att vara stark i livet.

Jag har också stunder i livet som är tuffa. Just nu är jag i en krissituation på grund av en nära anhörigs bortgång för några månader sedan och jag befinner min någonstans mellan reaktionsfasen och reparationsfasen om jag skall använda Johan Cullbergs krisfaser, men det jag gör och mycket tack vare att jag ständigt arbetar med mig själv, är att jag rannsakar mig själv och hittar det jag i allt det svarta faktiskt kan vända till något positivt.

Det är min styrka, att alltid försöka finna något positivt och att faktiskt våga vara mig själv fullt ut och berätta när jag inte mår bra, be om hjälp, ta emot hjälp, ta en paus. Det är en styrka att visa sig vara svag i dag. Tiden från förr, om att svaghet var ett tecken på att vi inte klarade av något, är passé – nu är det tvärt om och helt rätt och en styrka att våga visa sig svag ibland. Vi är inga maskiner, vi är människor av kött, blod och känslor och det är först när vi bejakar känslorna som vi blir hela som människor.

En annan styrka som jag har är mina nätverk, utan dessa hade jag inte varit där jag är i dag. Att få dela med mig av mina erfarenheter och samtidigt få ta del av andras erfarenheter berikar mitt liv och gör mig stark. Ensam kan vara nog så stark men tillsammans är vi starkare och tillsammans gör vi större skillnad!

Hur blir du en starkare ledare, kollega, medarbetare, partner, förälder och så vidare? Jo, jag tror att det handlar om att träna din självkänsla, våga vara den du är fullt ut, våga visa dig svag, våga be om hjälp, dela med dig av dig själv och dina erfarenheter och ta emot andras.

Det är först när du känner dig själv och kan leda dig själv som du kan lära känna andra och leda dem.

Elaine Breske Hirscher
2013-04-16

(– See more at: http://www.dagensps.se/artiklar/kronikor/elaine-breske-hirscher/2013/04/16/80416415/index.xml#sthash.BEON2QIC.dpuf)

1 tanke på “Att visa svaghet är en styrka!

  1. Pingback: Att visa svaghet är en styrka | Christer.L.Hansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.