Delad glädje är alltså verkligen dubbel!

När du tänker på något som gör dig glad eller ler mot någon annan, frigörs det en stor mängd serotonin ”kroppens eget lyckohormon” i hjärnan. Samma effekt uppstår när du själv är mottagaren av en god handling eller ett leende. Det som är så intressant är att din hjärna inte gör någon skillnad på om det är du som är givare eller mottagare.

I vetenskaplig forskning kallas detta för ”den biokemiska reflexen”. Den är mycket stark, och går alltså åt båda hållen. Den frigörs även när vi ler mot oss själva i spegeln, ja till och med när vi tittar på en teckning med en smiley på. 🙂 ! Och effekten blir ännu större när vi ler tillbaka, både hos givaren och mottagaren. Delad glädje är alltså verkligen dubbel.
Därför är det så viktigt, om någon ger dig en komplimang, beröm eller positiv feedback att slänga Jante all världens väg och bara säga – TACK! (Och gärna le, också). Ta emot! Då dubblerar du faktiskt också givarens glädje (serotoninhalten i hjärnan ökar).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.