Fem tips att lyckas där jag precis har misslyckats…

Ett misslyckat samarbete som om några veckor kommer att hanteras i tingsrätten lägger en viss sordi på det här året och på hösten så klart men det har också lärt mig massor om mig själv och hur jag kan göra annorlunda i framtiden.

Mina fem tips för att lyckas där jag misslyckades:

-> Gör en ordentlig bakgrundcheck av din samarbetspartner. Det låter som en självklarhet och det är det också och här gjorde jag mitt största misstag. Jag charmades av min samarbetspartners engagemang och glöd och trots flera varningssignaler så gjorde jag inte den bakgrundchecken som jag borde ha gjort.

-> Skriv ordentliga skuldebrev när det bara är du som satsar ekonomiska medel. Det gjorde jag iofs men det finns alltid en möjlighet att din samarbetspartner att försöker smita undan sitt betalningsansvar och med skuldebrev är det aningen lättare att få dina pengar tillbaka.

-> Samarbeta med WE-personer. Jag gav mig in i ett samarbete mig med en ME-person och me-personer är fantastiska på många sätt men inte när det gäller samarbeten. De har inte förmågan att ge cred till någon annan än sig själv och marknadsför det gemensamma samarbetet som sitt eget. ME-personer mår bäst att köra sitt eget race och är duktiga på det. WE-personer gillar att fira framgångar tillsammans och dela motgångar – perfekt för samarbeten mao.

-> Minimera dina förluster. Dra i handbromsen i tid. Låna inte ut pengar till någon som inte har egna pengar att lägga in. Nu märkte jag rätt så snabbt att det här samarbetet inte skulle fungera så jag stoppade redan efter en månad mina ekonomiska insatser men trots det står nu flera hundratusentals kronor på spel. 

-> Lyssna av med gemensamma kontakter innan du går in i ett samarbete. Det finns så mycket värdefull information i ett kontaktnät – på gott och på ont. Även om just det här samarbetet misslyckades totalt – vilket självklart beror på båda parter – kan samarbeten med andra personer ha fungerat bra eller mindre bra. Det finns med stor sannolikhet någon i ditt kontaktnät som har erfarenheter från personen du tänker dig samarbeta med.

Är jag rädd för att samarbeta efter det här misslyckandet? Nej, inte alls. Jag har lärt mig massor om mig själv av detta och det kommer hjälpa mig att sätta stopp även för andra icke dubbelriktade samarbeten – på kort sikt gör det ont men på lång sikt kommer det bli kanon.

Jag har redan inlett samarbeten med ett par fantastiska personer, där vi har samma inställning till livet, det vi vill åstadkomma och hur vi vill göra det. Vi är WE-personer och vi kommer att bidra lika mycket till samarbetet och det vi kommer att göra kommer ni att älska – mer om det inom kort!

Lär av mina misstag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.