En händelserik månad på både gott och ont…

Som ni säkert vet har jag tillsammans med en kompanjon precis startat en restaurang och nu har vi varit igång en månad. Det har varit en intressant månad med många turer och den senaste veckan har varit utmanande på många sätt – och utvecklande.

Mitt ansvarsområde i bolaget är främst företagets ekonomi, vilket är naturligt då jag är den av oss som har haft och har möjligheten att låna ut pengar till företaget så att vi kan vara verksamma innan företaget bär sig själv och sina kostnader.

Jag är en person som oroar mig för ekonomi, speciellt om jag känner att kostnaderna skenar utan att det finns en plan för intäkterna som motsvarar detsamma.

Bakom alla nystartade företag finns det en eller flera personer som oroar sig för just det – företagets ekonomi. I vårt nystartade företag är jag den som oroar sig mest… och det finns de som därför tycker att jag är pest.

För mig är det extremt viktigt att se till att som grund i företaget ha en välordnad och stabil ekonomi, att se till att det finns en ekonomi som håller för att på så sätt kunna leverera tjänster och produkter med god kvalitet.

Att alltid sätta intäkter i förhållande till kostnader för att få en sann bild av verkligheten. Det är ju ingen större idé att leverera tjänster och produkter med kvalitet om dessa inte betalar sig – för då handlar det ju inte längre om business utan om välgörenhet.

En sund ekonomi – det är prio 1 för de flesta som menar allvar med sina företag, för alla som vill vara professionella, leverera kvalitet och överleva i alla fall 🙂

I en undersökning (källa:Tillväxtanalys) som gjordes mellan 2008 och 2011 visade det sig att bara 58% av företagen som startades 2008 inom varuhandel, hotell och restaurang fortfarande var aktiva 2011, jag hoppas att vårt företag kommer att vara en av dessa 58%.

Det visade sig, enligt Ekonomifakta, att de företag som fortfarande är aktiva hade satsat på tre huvudsakliga saker och fått dem att fungera väl:

1. Ekonomi
2. Ekonomi
3. Ekonomi

Det är rätt så självklart egentligen då vi med en väl fungerande ekonomi kan anställa medarbetare, köpa råvaror, hyra lokaler, köpa inredning och utrustning etc. och därmed leverera kvalitet och göra skillnad.

Vad tycker du är viktigt att tänka på? Är företagets ekonomi viktigt?

1 tanke på “En händelserik månad på både gott och ont…

  1. Kul att läsa, känner igen att jag kan vara pest. Jag har ihop med en vän startat http://www.partypassion.se och än är det inte ett företag utan ett fritidsintresse men det är viktigt att vi inte går minus. Jag står för ekonomin och min vän står för det kreativa så självfallet blir jag en pina som sätter stopp för en massa 🙂

    All lycka till er restaurang och att den blir en överlevare! Var finns den så jag kan göra ett besök 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.