Konfliktskola a’la Prevent, forts…

Kränkande särbehandling, del 2

Hur förebygga kränkande särbehandling?
Till att börja med är ett gott systematiskt arbetsmiljöarbete en bra grund för att förhindra kränkande särbehandling. Det behövs gemensamma spelregler och rutiner för vad som gäller på jobbet, och dessa finns beskrivna i Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2001:01.

Policy — En väl förankrad och känd policy klargör de värdegrunder som gäller för kränkande särbehandling på arbetsplatsen. Arbetsgivaren ska klargöra att kränkningar av den enskilde inte accepteras.

Rutiner – Det behövs rutiner som visar vad arbetsledningen ska göra i det förebyggande arbetet mot kränkande särbehandling, till exempel om när och var policy- och rutinfrågor ska diskuteras, eller om när och hur kartläggningar ska göras och på vilket sätt kompetensutveckling inom området ska ske. Rutinerna ska också tala om vad som ska göras vid tecken på kränkande särbehandling, samt ange vilka stödfunktioner som finns.

Undersök — riskbedömning av förhållanden som kan utlösa kränkande särbehandling. Det kan handla om organisationens tydlighet, hur förändringar genomförs, behov av kompetensutveckling eller hur kulturen är på arbetsplatsen.

Psykosociala kartläggningar – används för att ta reda på hur medarbetarna upplever sin psykosociala arbetsmiljö. Det genomförs med till exempel enkäter, intervjuer, samtal eller diskussioner vid arbetsplatsen och utvecklingssamtal.

Riskbedömning — gå igenom resultatet av undersökningen, gör en bedömning om det finns risk för kränkande särbehandling och fundera över vilka åtgärder som behövs.

Genomför åtgärder — exempel på åtgärder kan vara:
– Skapa balans mellan medarbetarnas resurser och arbetsbelastning
– Tydliggöra mål, ansvar och förväntningar
– Öka medarbetarnas delaktighet
– Regelbunden återkoppling på utfört arbete
– Kompetenshöjande insatser
– Diskussioner kring värderingar och etiska frågor

En god introduktion av nya medarbetare är också viktig för att motverka kränkande särbehandling på arbetsplatsen. Ett bra chefsstöd och professionell handledning (till exempel genom företagshälsovården) hjälper också cheferna i sitt arbete mot kränkande särbehandling.

Vill du veta mer om mobbning? Läs vår artikelserie i tidningen Arbetsliv:

http://www.prevent.se/Arbetsliv/Artikelserie/Mobbning/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.