Konfliktskola a’la Prevent, forts…

KrÀnkande sÀrbehandling, del 2

Hur förebygga krÀnkande sÀrbehandling?
Till att börja med Àr ett gott systematiskt arbetsmiljöarbete en bra grund för att förhindra krÀnkande sÀrbehandling. Det behövs gemensamma spelregler och rutiner för vad som gÀller pÄ jobbet, och dessa finns beskrivna i Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2001:01.

Policy — En vĂ€l förankrad och kĂ€nd policy klargör de vĂ€rdegrunder som gĂ€ller för krĂ€nkande sĂ€rbehandling pĂ„ arbetsplatsen. Arbetsgivaren ska klargöra att krĂ€nkningar av den enskilde inte accepteras.

Rutiner – Det behövs rutiner som visar vad arbetsledningen ska göra i det förebyggande arbetet mot krĂ€nkande sĂ€rbehandling, till exempel om nĂ€r och var policy- och rutinfrĂ„gor ska diskuteras, eller om nĂ€r och hur kartlĂ€ggningar ska göras och pĂ„ vilket sĂ€tt kompetensutveckling inom omrĂ„det ska ske. Rutinerna ska ocksĂ„ tala om vad som ska göras vid tecken pĂ„ krĂ€nkande sĂ€rbehandling, samt ange vilka stödfunktioner som finns.

Undersök — riskbedömning av förhĂ„llanden som kan utlösa krĂ€nkande sĂ€rbehandling. Det kan handla om organisationens tydlighet, hur förĂ€ndringar genomförs, behov av kompetensutveckling eller hur kulturen Ă€r pĂ„ arbetsplatsen.

Psykosociala kartlĂ€ggningar – anvĂ€nds för att ta reda pĂ„ hur medarbetarna upplever sin psykosociala arbetsmiljö. Det genomförs med till exempel enkĂ€ter, intervjuer, samtal eller diskussioner vid arbetsplatsen och utvecklingssamtal.

Riskbedömning — gĂ„ igenom resultatet av undersökningen, gör en bedömning om det finns risk för krĂ€nkande sĂ€rbehandling och fundera över vilka Ă„tgĂ€rder som behövs.

Genomför Ă„tgĂ€rder — exempel pĂ„ Ă„tgĂ€rder kan vara:
– Skapa balans mellan medarbetarnas resurser och arbetsbelastning
– Tydliggöra mĂ„l, ansvar och förvĂ€ntningar
– Öka medarbetarnas delaktighet
– Regelbunden Ă„terkoppling pĂ„ utfört arbete
– Kompetenshöjande insatser
– Diskussioner kring vĂ€rderingar och etiska frĂ„gor

En god introduktion av nya medarbetare Àr ocksÄ viktig för att motverka krÀnkande sÀrbehandling pÄ arbetsplatsen. Ett bra chefsstöd och professionell handledning (till exempel genom företagshÀlsovÄrden) hjÀlper ocksÄ cheferna i sitt arbete mot krÀnkande sÀrbehandling.

Vill du veta mer om mobbning? LÀs vÄr artikelserie i tidningen Arbetsliv:

http://www.prevent.se/Arbetsliv/Artikelserie/Mobbning/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.