Du behöver inte göra andras jobb!

När du har en mycket att göra-period på jobbet är det viktigt att du tar en sak i taget. Har du alltid mycket att göra på jobbet behöver du se över din situation och delegera eller ännu hellre abdikera en del av dina arbetsuppgifter till någon annan. I Sverige arbetar vi ca 40 timmar i veckan och om ditt arbete behöver mer tid än det så behöver ni vara fler personer som delar på arbetsuppgifterna. Ingen tackar dig för att du arbetar sönder dig. Beta av dina arbetsuppgifter steg för steg, så gott du kan och enligt den tid du har till förfogande – arbetsdagen är inte mer än åtta timmar lång – det räcker bra!

Försök inte ha trippelkoll på allt och alla. Du behöver inte ta ansvar att allt ska bli gjort, speciellt inte andras arbetsuppgifter. Du behöver inte vara bror duktig. Sköt du ditt och lita på att dina medarbetare och kollegor gör detsamma. Dina medarbetare och kollegor är lika kompetenta som du är och alla är där av samma anledning som du är – att sköta sitt jobb. Visst kan det gå fel men vad är det värsta som kan hända? Att ni får göra om det och att ni lär av det. Lärandet är aldrig fel.

Stäng av telefonen och e-posten ibland och speciellt när du är ledig. Det ingår inte i dina arbetsuppgifter att ständigt vara standby, att du har jour dygnet runt, året runt (om du nu inte har extra betalt just för det). Även vd, statsministrar, presidenter tar ledigt – så varför kan inte du göra det? Visst är det så att om du har en chefsposition så har du ett ansvar för din verksamhet 24/7/365 men det betyder inte att du måste vara aktiv och tillgänglig hela tiden. Tvärtom – det mesta kan faktiskt vänta tills i morgon och du behöver tid för återhämtning och vila.

Var rädd om dig själv, du har bara ett liv och det ska räcka till så mycket mer än jobbet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.