”Nej, det dĂ€r klarar inte jag av!”

”Nej, det dĂ€r klarar inte jag av!” Hur mĂ„nga gĂ„nger har du sagt det till dig sjĂ€lv? och trott pĂ„ det? och lĂ„tit bli att ens försöka? Faktum Ă€r att vi mĂ€nniskor Ă€r kapabla att klara av de mest hemska saker – om situationen krĂ€ver det. Men detta glömmer vi bort i vardagen och vi sĂ€tter stĂ€ndigt upp hinder för oss sjĂ€lva.

 

Varför Àr det sÄ och hur kommer det sig att vi reagerar med rÀdsla och inte nyfikenhet och glÀdje nÀr vi stÀlls inför nya utmaningar och situationer. Hur kommer det sig att vi har sÄ lÀtt att tro att vi inte kan och sÄ svÄrt att tro att vi kan?

 

Jag tror det handlar mycket om att vi inte arbetar tillrÀckligt mycket med direkt konstruktiv och Àrlig feedback. Skitsnack Àgnar tyvÀrr mÄnga sig Ät liksom snackar om varandra istÀllet för med varandra. Varför Àr det sÄ?

 

Alla behöver feedback. Vi behöver veta att vi Àr pÄ rÀtt vÀg. Att vi Àr pÄ vÀg mot de mÄl vi har satt upp med ett beteende och agerande som underlÀttar att vi tillsammans med andra kan mÄ bra. Att bli sedd, bekrÀftad och fÄ Äterkoppling pÄ hur vi presterar och beter oss Àr en förutsÀttning för att kunna utvecklas och förbÀttras om det Àr det vi vill göra.

 

För bÀsta resultat ges feedback öga mot öga och direkt mellan de berörda parterna. Att agera pÄ hörsÀgen Àr vanligt men inte alltid den mest framgÄngsrika vÀgen dÄ muntlig och direkt Äterkoppling skapar en bÀttre förutsÀttning för att föra en dialog.

 

Tala i egen sak om möjligt och om nĂ„gon framför feedback till dig rörande nĂ„gon annan frĂ„ga personen om han/hon gett feedbacken till den han/hon ger feedback om. Om svaret Ă€r nej – be honom/henne göra det först innan du sjĂ€lv agerar.

 

Den som ger feedbacken ges ju vid muntlig Äterkoppling möjligheten att ge exempel och den som fÄr feedbacken kan stÀlla frÄgor om det Àr sÄ att nÄgot Àr oklart. Kommunikation bestÄr inte vara av ord utan ditt kroppssprÄk, dina gester och miner bidrar ju och förstÀrker det du sÀger (och det du inte sÀger).

 

Om du ger feedback inför andra till en enskild person skall feedbacken alltid vara positiv. Det gĂ€ller all feedback i alla situationer till alla, sĂ„vĂ€l kollegor som medarbetare och alla andra. Återkoppling som syftar till en förĂ€ndring eller innehĂ„ller kritik skall alltid ske i enrum.

 

Jag ser feedback som en gĂ„va, ett verktyg för mig och andra att vĂ„ga göra mer av det som jag Ă€r rĂ€dd för att jag inte klarar av. En gĂ„va som ger mig möjligheten att försöka och en möjlighet att bli ett Ă€nnu bĂ€ttre jag. Se feedback som en gĂ„va du med – bĂ„de nĂ€r du ger och fĂ„r!

 

Feedback stĂ€rker din sjĂ€lvkĂ€nsla – det vet vi och feedback skiljer pĂ„ person och prestation. NĂ€r du fĂ„r och ger feedback vĂ€xer du som mĂ€nniska och nĂ€sta gĂ„ng du stĂ€lls inför en utmaning sĂ„ Ă€r möjligheten stor att du sĂ€ger: ”Ja, det ska jag testa att göra. Det kommer jag att klara av.” och visst kĂ€nns det bĂ€ttre Ă€n att sĂ€ga ”Nej, det dĂ€r klarar inte jag av!”

 

Ge feedback! Ta emot feedback. Se feedback som en gĂ„va, bland det finaste du kan ge och fĂ„. Det handlar om att HJÄLPA!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.