Solidaritet – pĂ„ arbetsplatsen, existerar det?

PÄ Wikipedia kan du lÀsa detta om Solidaritet

Solidaritet (av latinets solidum, hela summan, kapitalet) innebÀr för kollektiv att gemensamt ta ansvar för nÄgot, inbördes gemenskap, att i egenskap av del av en grupp verka hÀnsynsfullt utan egenintresse för denna grupps bÀsta.

Som juridisk term avseende ett förhÄllande, i synnerhet borgensman, gÀldenÀr, eller delÀgare, dÀr en gemenskap Àr av den arten att den ena har rÀtt att den andra parten fullföljer sina förpliktelser odelat.

Hur ser det ut pÄ vÄra svenska arbetsplatser egentligen? Tar ledarna ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö, tar medarbetarna ansvar för ledarnas arbetsmiljö, tar medarbetarna ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö, tar ledarna ansvar för ledarnas arbetsmiljö? Ja, det gör vi nog alla till viss del men jag tror att vi alla kan göra sÄ mycket mer för varandra om vi alla inser att vi har ett gemensamt ansvar för vÄr gemensamma arbetsmiljö.

Det gÀller iofs inte bara ansvar för arbetsmiljön, detsamma gÀller företagens mÄl, lönsamhet, utveckling pÄ individnivÄ och företagsnivÄ etc. Ja, listan kan göras lÄng men vi har alla ett solidariskt ansvar för detta oavsett om vi Àr formell ledare eller inte och hÀr tror jag att det finns en hel del som vi kan förbÀttra. Om vi mÄr bra tillsammans, mÄr vi alla bÀttre!

Det krÀvs egentligen inte sÄ mycket frÄn var och en av oss utan mer insikten av att vi faktiskt har ett gemensamt ansvar för det vi utför gemensamt och att vi dessutom har ett personligt ansvar för det vi utför för oss sjÀlva. Jag har ansvar för mig. Du har ansvar för dig. Tillsammans har vi ansvar för oss.

Hur ser det ut med solidariteten pÄ din arbetsplats?

Tar du ansvar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.