Solidaritet – på arbetsplatsen, existerar det?

På Wikipedia kan du läsa detta om Solidaritet

Solidaritet (av latinets solidum, hela summan, kapitalet) innebär för kollektiv att gemensamt ta ansvar för något, inbördes gemenskap, att i egenskap av del av en grupp verka hänsynsfullt utan egenintresse för denna grupps bästa.

Som juridisk term avseende ett förhållande, i synnerhet borgensmangäldenär, eller delägare, där en gemenskap är av den arten att den ena har rätt att den andra parten fullföljer sina förpliktelser odelat.

Hur ser det ut på våra svenska arbetsplatser egentligen? Tar ledarna ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö, tar medarbetarna ansvar för ledarnas arbetsmiljö, tar medarbetarna ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö, tar ledarna ansvar för ledarnas arbetsmiljö? Ja, det gör vi nog alla till viss del men jag tror att vi alla kan göra så mycket mer för varandra om vi alla inser att vi har ett gemensamt ansvar för vår gemensamma arbetsmiljö.

Det gäller iofs inte bara ansvar för arbetsmiljön, detsamma gäller företagens mål, lönsamhet, utveckling på individnivå och företagsnivå etc. Ja, listan kan göras lång men vi har alla ett solidariskt ansvar för detta oavsett om vi är formell ledare eller inte och här tror jag att det finns en hel del som vi kan förbättra. Om vi mår bra tillsammans, mår vi alla bättre!

Det krävs egentligen inte så mycket från var och en av oss utan mer insikten av att vi faktiskt har ett gemensamt ansvar för det vi utför gemensamt och att vi dessutom har ett personligt ansvar för det vi utför för oss själva. Jag har ansvar för mig. Du har ansvar för dig. Tillsammans har vi ansvar för oss.

Hur ser det ut med solidariteten på din arbetsplats?

Tar du ansvar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.