Du Àr dum!

…sĂ€ger Kalle till Lisa i sandlĂ„dan en dag fast det Ă€r egentligen inte Lisa som Kalle tycker Ă€r dum utan dagisfröken. Dagisfröken har bestĂ€mt nĂ„got som Kalle inte gillar och istĂ€llet för att ta upp det med dagisfröken sĂ„ Ă€r Kalle dum mot Lisa som kanske inte alls har gjort nĂ„got.

KĂ€nner ni igen er? Att ni lĂ„ter nĂ„gon annan fĂ„ klĂ€ skott för att du kĂ€nner att dina förvĂ€ntningar pĂ„ nĂ„got inte har infriats? Att du istĂ€llet för att tala med den person du Ă€r missnöjd med pratar om den personen till andra. SĂ„ vanligt och sĂ„ ofta vi alla faller i den fĂ€llan… medvetet eller omedvetet.

Ett gott samarbete och bra arbetsklimat Àr inget som gör sig sjÀlvt. Det Àr nÄgot vi skapar tillsammans.

En vanlig orsak till arbetsplatskonflikter prat bakom ryggen, att vi har svÄrt att vara öppna och Àrliga mot varandra, att vi har svÄrt att skapa arbetsplatser med öppet klimat.

– Det finns ett ledaransvar – det Ă€r sjĂ€lvklart – och det finns ocksĂ„ ett medarbetaransvar, till exempel att pĂ„ mötet sĂ€ga det jag tycker och tĂ€nker och inte efterĂ„t i korridoren.

Att försöka fÄ med andra pÄ sitt bakomryggenprat Àr ocksÄ vanligt och hÀr handlar det mycket om att medarbetaren kÀnner sig otrygg i sin egen sjÀlvkÀnsla.

De medarbetare som Àr trygga i sig sjÀlva och har sjÀlvkÀnnedom kan tampas med andra pÄ ett helt annat sÀtt Àn de som saknar den insikten.

De klarar av att se att andra inte gör precis sÄ som de sjÀlva brukar eller att andra har ett beteende som Àr lite udda eller kanske gör nÄgot ovÀntat.

Detsamma gÀller sjÀlvklart ledare som Àr trygga respektive otrygga.

Som sagt ett gott samarbete och bra arbetsklimat Ă€r inget som gör sig sjĂ€lvt. Det Ă€r nĂ„got vi skapar tillsammans – ledare och medarbetare!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.