Du är dum!

…säger Kalle till Lisa i sandlådan en dag fast det är egentligen inte Lisa som Kalle tycker är dum utan dagisfröken. Dagisfröken har bestämt något som Kalle inte gillar och istället för att ta upp det med dagisfröken så är Kalle dum mot Lisa som kanske inte alls har gjort något.

Känner ni igen er? Att ni låter någon annan få klä skott för att du känner att dina förväntningar på något inte har infriats? Att du istället för att tala med den person du är missnöjd med pratar om den personen till andra. Så vanligt och så ofta vi alla faller i den fällan… medvetet eller omedvetet.

Ett gott samarbete och bra arbetsklimat är inget som gör sig självt. Det är något vi skapar tillsammans.

En vanlig orsak till arbetsplatskonflikter prat bakom ryggen, att vi har svårt att vara öppna och ärliga mot varandra, att vi har svårt att skapa arbetsplatser med öppet klimat.

– Det finns ett ledaransvar – det är självklart – och det finns också ett medarbetaransvar, till exempel att på mötet säga det jag tycker och tänker och inte efteråt i korridoren.

Att försöka få med andra på sitt bakomryggenprat är också vanligt och här handlar det mycket om att medarbetaren känner sig otrygg i sin egen självkänsla.

De medarbetare som är trygga i sig själva och har självkännedom kan tampas med andra på ett helt annat sätt än de som saknar den insikten.

De klarar av att se att andra inte gör precis så som de själva brukar eller att andra har ett beteende som är lite udda eller kanske gör något oväntat.

Detsamma gäller självklart ledare som är trygga respektive otrygga.

Som sagt ett gott samarbete och bra arbetsklimat är inget som gör sig självt. Det är något vi skapar tillsammans – ledare och medarbetare!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.