Hur ser du pĂ„ konflikter?

Hur ser du och dina medarbetare pÄ konflikter, Àr de naturliga eller Àr det nÄgot som vi ska undvika?

Genom att skapa ett gemensamt synsÀtt pÄ konflikter och spelregler för hur ni ska hantera och lösa dem, skapar du utveckling av ditt team.

Nedan beskrivs tvÄ olika synsÀtt pÄ konflikter som fÄr helt olika konsekvenser:

Harmonisyn:
NÀr du kÀnner lite spÀnning och oro i luften, försöker du strÀva efter harmoni.

Konflikter Àr obehagliga och orsakas bara av brÄkmakare. Dessutom Àr de onödiga och skapar ineffektivitet och fördÀrvar relationerna till andra. Du blundar för konflikterna och undviker dem om du kan.

Konflikter ska undertryckas och fÄr helst inte lyftas fram. Det Àr var och ens ansvar att undertrycka dem. Om vi tiger ihjÀl konflikten kommer den att försvinna av sig sjÀlv.

Skulle vi trots det hamna i en öppen pÄtaglig konflikt vÀljer vi troligen antingen att anpassa oss eller att pÄ ett överdrivet sÀtt tvinga igenom vÄr vilja.

NÀr alla hÄller med varandra sÄ har vi det ju bra tillsammans, eller? En harmonisyn leder ofta till nya konflikter.

Konfliktsyn:
InnebÀr att du ser att konflikter Àr nÄgot naturligt och oundvikligt. Alla kan inte tycka likadant om allting hela tiden. Det Àr en utopi och ingenting att ens försöka uppnÄ. Konflikter kommer att uppstÄ i alla mina olika relationer nÄgon gÄng.

Du uttrycker vad du upplever genom konflikten och uppmuntrar andra att göra detsamma. Lyssnar, skiljer sak frÄn person.

Du kÀnner tillit till att dynamiken och medarbetsrnsd olika Äsikter kan berika gruppprocessen och ge ett större resultat i slutÀnden, Àn om alla hÄller tillbaka sina tankar.

Konflikter kan och bör lyftas fram, vi mÄr bra av det. IstÀllet mÄr vi illa dÄ konflikterna inte lyfts fram och hanteras pÄ ett konstruktivt sÀtt.

Konflikten kommer i slutĂ€ndan att berika oss, vĂ„ra relationer och vĂ„r effektivitet. Har du en Konfliktsyn leder det ofta till harmoni – Ă„tminstone pĂ„ lĂ„ng sikt.

Hur ser du pÄ konflikter?

Ă„sna

3 tankar pĂ„ “Hur ser du pĂ„ konflikter?

 1. Delar din konfliktsyn, Elaine.
  Kan bli tufft/kÀrvt ett tag men pÄ sikt alltid rÀtt vÀg att gÄ. Dock varierar mognadsgrad för konfliktsyn i olika organisationer.

  Gilla

 2. Jag skulle vilja sÀga att jag har en konfliktsyn dÄ jag anser att det Àr den synen som leder framÄt. Men jag hade varligt oÀrlig om jag pÄstÄr att jag lever som jag lÀr hela tiden.
  Konflikter som du skriver i grunden nÄgot bra, ett hinder pÄ vÀgen dÀr alla inblandade fÄr tillfÀlle att stanna upp och fundera kring om den vÀg man valt Àr den rÀtta.

  Gilla

  • Ja, ibland Ă€r det svĂ„rt att leva som man lĂ€r. Det hĂ„ller jag med om. För mĂ„nga Ă„r sedan trodde jag att harmonisyn var rĂ€tt men nu försöker jag alltid att leva med konfliktsynen som lösningssĂ€tt. Lyckas nĂ€stan alltid lösa konflikten nu och samtidigt stĂ€rka relationen. Konflikter Ă€r inte helt enkla alla gĂ„nger…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.