Hur ser du på konflikter?

Hur ser du och dina medarbetare på konflikter, är de naturliga eller är det något som vi ska undvika?

Genom att skapa ett gemensamt synsätt på konflikter och spelregler för hur ni ska hantera och lösa dem, skapar du utveckling av ditt team.

Nedan beskrivs två olika synsätt på konflikter som får helt olika konsekvenser:

Harmonisyn:
När du känner lite spänning och oro i luften, försöker du sträva efter harmoni.

Konflikter är obehagliga och orsakas bara av bråkmakare. Dessutom är de onödiga och skapar ineffektivitet och fördärvar relationerna till andra. Du blundar för konflikterna och undviker dem om du kan.

Konflikter ska undertryckas och får helst inte lyftas fram. Det är var och ens ansvar att undertrycka dem. Om vi tiger ihjäl konflikten kommer den att försvinna av sig själv.

Skulle vi trots det hamna i en öppen påtaglig konflikt väljer vi troligen antingen att anpassa oss eller att på ett överdrivet sätt tvinga igenom vår vilja.

När alla håller med varandra så har vi det ju bra tillsammans, eller? En harmonisyn leder ofta till nya konflikter.

Konfliktsyn:
Innebär att du ser att konflikter är något naturligt och oundvikligt. Alla kan inte tycka likadant om allting hela tiden. Det är en utopi och ingenting att ens försöka uppnå. Konflikter kommer att uppstå i alla mina olika relationer någon gång.

Du uttrycker vad du upplever genom konflikten och uppmuntrar andra att göra detsamma. Lyssnar, skiljer sak från person.

Du känner tillit till att dynamiken och medarbetsrnsd olika åsikter kan berika gruppprocessen och ge ett större resultat i slutänden, än om alla håller tillbaka sina tankar.

Konflikter kan och bör lyftas fram, vi mår bra av det. Istället mår vi illa då konflikterna inte lyfts fram och hanteras på ett konstruktivt sätt.

Konflikten kommer i slutändan att berika oss, våra relationer och vår effektivitet. Har du en Konfliktsyn leder det ofta till harmoni – åtminstone på lång sikt.

Hur ser du på konflikter?

åsna

3 tankar på “Hur ser du på konflikter?

 1. Delar din konfliktsyn, Elaine.
  Kan bli tufft/kärvt ett tag men på sikt alltid rätt väg att gå. Dock varierar mognadsgrad för konfliktsyn i olika organisationer.

  Gilla

 2. Jag skulle vilja säga att jag har en konfliktsyn då jag anser att det är den synen som leder framåt. Men jag hade varligt oärlig om jag påstår att jag lever som jag lär hela tiden.
  Konflikter som du skriver i grunden något bra, ett hinder på vägen där alla inblandade får tillfälle att stanna upp och fundera kring om den väg man valt är den rätta.

  Gilla

  • Ja, ibland är det svårt att leva som man lär. Det håller jag med om. För många år sedan trodde jag att harmonisyn var rätt men nu försöker jag alltid att leva med konfliktsynen som lösningssätt. Lyckas nästan alltid lösa konflikten nu och samtidigt stärka relationen. Konflikter är inte helt enkla alla gånger…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.