”Sorg handlar om brustna hjĂ€rtan”

SÄ rubricerades en krönika som jag skrev för Dagens Möjligheter 2011-10-05 och just nu Àr den lÀsvÀrd Àven för mig sÄ jag kör en repris:
SÄ mycket sorgligt det hÀnder omkring oss i vÄr vardag och den hÀr mÄnaden kÀnns det mer aktuellt att belysa det. Oktober har blivit lite av ett likhetstecken med Rosa Bandet och kampen mot bröstcancer. Cancer Àr en sjukdom som drabbar mÄnga av oss pÄ olika sÀtt.

Oktober inleddes ocksĂ„ pĂ„ vĂ€rsta tĂ€nkbara sĂ€tt med att en ung fĂ„ngvĂ„rdare blev dödad pĂ„ sitt arbete. Även om inte jag kĂ€nde flickan tycker jag att det Ă€r sorgligt och det pĂ„verkar mig och jag kĂ€nner med hennes familj.

Den senaste tidens hÀndelser i mitt liv och kring mig har fÄtt mig att tÀnka mycket pÄ sorg och hur vi hanterar sorg.

Först och frĂ€mst Àr det viktigt att acceptera att sorg Ă€r en helt naturlig kĂ€nslomĂ€ssig reaktion. Det Ă€r inget fel pĂ„ sörjande eller att sörja. Den som sörjer behöver inte förĂ€ndras eller tröstas – men stöttas. Uppmuntrande kommentarer och goda rĂ„d, trots att de sĂ€gs i all vĂ€lmening, Ă€r oftast till liten hjĂ€lp. Som sörjande har man dock ofta ett stort behov av att fĂ„ lĂ€tta sitt hjĂ€rta för nĂ„gon som kan lyssna med vĂ€rme och bevara ett förtroende.

”Sorg handlar om brustna hjĂ€rtan, inte om trasiga hjĂ€rnor.”  Sorg Ă€r en helt normal och naturlig kĂ€nslomĂ€ssig reaktion pĂ„ en förlust av nĂ„got slag. Sorg Ă€r alla de, ofta motstridiga, tankar och kĂ€nslor som vĂ„ra förluster vĂ€cker inom oss. Sorg Ă€r ju i grunden inget problem som behöver lösas. Det Ă€r okej att vara ledsen nĂ€r nĂ„got sorgligt hĂ€nder. DĂ€remot kan den som sörjer behöva ditt stöd. Stanna upp och ge av din tid. Att finnas till hands och lyssna rĂ€cker lĂ„ngt.  Försök att ge ditt stöd i stĂ€llet för att trösta.

BekrÀfta kÀnslomÀssiga uttryck och starka reaktioner pÄ sorg utan att döma, analysera eller kritisera. Undvik intellektuella kommentarer och ge inte goda rÄd. Var ett nÀrvarande stort hjÀrta med öron, öron utan mun. Att krama och hÄlla om bekrÀftar kÀnslouttryck och distraherar inte den sörjande frÄn sin sorg.  Har du nÄgon som sörjer i din nÀrhet? Vanliga reaktioner pÄ sorg Àr en kÀnsla av bedövning, koncentrationssvÄrigheter, humörsvÀngningar, förÀndrade matvanor, sömnförÀndringar, samt stor trötthet och energiförlust. Var Àven medveten om att var och en reagerar olika, samt att reaktionerna varierar över tiden Àven hos individen.

JÀmför inte heller olika förluster, vilket vi ofta gör för att minimera kÀnslor. Respektera var och ens unika upplevelse. LÄt sorgearbetet ta den tid som behövs. Sorgebearbetning tar olika lÄng tid hos olika mÀnniskor och det Àr helt naturligt att det Àr sÄ. Vi Àr alla unika och reagerar unikt.  Sorg kan orsakas av olika förluster.

Oftast förknippar vi sorg med dödsfall, men reaktioner pÄ sorg kan utlösas av en rad olika förluster och förÀndringar. Dödsfall, skilsmÀssor, separationer, flytta, husdjurs död, förlust av tillit och trygghet Àr bara nÄgra av de olika hÀndelser som kan utlösa sorg.

 

http://www.dagensmojligheter.se/artiklar/kronikor/elaine-breske-hirscher/2011/10/05/61101027/

2 tankar pĂ„ “”Sorg handlar om brustna hjĂ€rtan”

  1. Trösta eller stötta, kanske svÄrt att se skillnaden. Finns man i den verkliga nÀrheten Àr det enklare, kanske pyssla om, laga nÄgot gott att Àta och dela det. Kanske följa med pÄ en promenad, ja det finns mÄnga sÀtt. SvÄrare blir nÀr man bara har tryckta ordet och sitter miltals bort, dÄ blir stöttningen genast lite svÄrare. Du stöttar sjÀlv hÀr med tÀnkvÀrda ord, fortsÀtt tÀnka sÄ. Det blir ljusare för varje dag, kram!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.