”Sorg handlar om brustna hjärtan”

Så rubricerades en krönika som jag skrev för Dagens Möjligheter 2011-10-05 och just nu är den läsvärd även för mig så jag kör en repris:
Så mycket sorgligt det händer omkring oss i vår vardag och den här månaden känns det mer aktuellt att belysa det. Oktober har blivit lite av ett likhetstecken med Rosa Bandet och kampen mot bröstcancer. Cancer är en sjukdom som drabbar många av oss på olika sätt.

Oktober inleddes också på värsta tänkbara sätt med att en ung fångvårdare blev dödad på sitt arbete. Även om inte jag kände flickan tycker jag att det är sorgligt och det påverkar mig och jag känner med hennes familj.

Den senaste tidens händelser i mitt liv och kring mig har fått mig att tänka mycket på sorg och hur vi hanterar sorg.

Först och främst är det viktigt att acceptera att sorg är en helt naturlig känslomässig reaktion. Det är inget fel på sörjande eller att sörja. Den som sörjer behöver inte förändras eller tröstas – men stöttas. Uppmuntrande kommentarer och goda råd, trots att de sägs i all välmening, är oftast till liten hjälp. Som sörjande har man dock ofta ett stort behov av att få lätta sitt hjärta för någon som kan lyssna med värme och bevara ett förtroende.

”Sorg handlar om brustna hjärtan, inte om trasiga hjärnor.”  Sorg är en helt normal och naturlig känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Sorg är alla de, ofta motstridiga, tankar och känslor som våra förluster väcker inom oss. Sorg är ju i grunden inget problem som behöver lösas. Det är okej att vara ledsen när något sorgligt händer. Däremot kan den som sörjer behöva ditt stöd. Stanna upp och ge av din tid. Att finnas till hands och lyssna räcker långt.  Försök att ge ditt stöd i stället för att trösta.

Bekräfta känslomässiga uttryck och starka reaktioner på sorg utan att döma, analysera eller kritisera. Undvik intellektuella kommentarer och ge inte goda råd. Var ett närvarande stort hjärta med öron, öron utan mun. Att krama och hålla om bekräftar känslouttryck och distraherar inte den sörjande från sin sorg.  Har du någon som sörjer i din närhet? Vanliga reaktioner på sorg är en känsla av bedövning, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, förändrade matvanor, sömnförändringar, samt stor trötthet och energiförlust. Var även medveten om att var och en reagerar olika, samt att reaktionerna varierar över tiden även hos individen.

Jämför inte heller olika förluster, vilket vi ofta gör för att minimera känslor. Respektera var och ens unika upplevelse. Låt sorgearbetet ta den tid som behövs. Sorgebearbetning tar olika lång tid hos olika människor och det är helt naturligt att det är så. Vi är alla unika och reagerar unikt.  Sorg kan orsakas av olika förluster.

Oftast förknippar vi sorg med dödsfall, men reaktioner på sorg kan utlösas av en rad olika förluster och förändringar. Dödsfall, skilsmässor, separationer, flytta, husdjurs död, förlust av tillit och trygghet är bara några av de olika händelser som kan utlösa sorg.

 

http://www.dagensmojligheter.se/artiklar/kronikor/elaine-breske-hirscher/2011/10/05/61101027/

2 tankar på “”Sorg handlar om brustna hjärtan”

  1. Trösta eller stötta, kanske svårt att se skillnaden. Finns man i den verkliga närheten är det enklare, kanske pyssla om, laga något gott att äta och dela det. Kanske följa med på en promenad, ja det finns många sätt. Svårare blir när man bara har tryckta ordet och sitter miltals bort, då blir stöttningen genast lite svårare. Du stöttar själv här med tänkvärda ord, fortsätt tänka så. Det blir ljusare för varje dag, kram!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.