Veckans tips! Träna din självkänsla och ta dig själv inte på för stort allvar!

Många gånger läser vi saker som någon har skrivit eller vi tycker oss höra något i vad någon som säger och tolkar in att det handlar om oss själva när det inte alls gör det. Ibland handlar det inte ens om någon speciell utan vår omgivning talar i generella termer. Om du tar åt dig av något som inte är riktat direkt mot dig tyder det ofta på mycket låg självkänsla. Vad innebär då det?

På Wikipedia kan du läsa att:

Självkänsla eller självuppfattning är den självkännedom som handlar om uppfattningen man har om sig själv och den man är. Dålig självkänsla kan både vara att under- och överskatta sin person eller kapacitet, och behöver hållas isär från begreppet självförtroende som har med prestationer att göra.

God självkänsla är att veta vad man faktiskt går för. Det ska också hållas isär från självuppskattning, som handlar om att acceptera och tycka om sig själv. Att ha dålig och låg självkänsla kallas mindervärdeskomplet eller självförkastelse, vilket är mycket destruktivt för personen i livet.

Dålig och förhöjd självkänsla kan yttra sig som storhetsvansinne eller narcissistisk personlighetsstyrning, eller som ett accentuerat personlighetsdrag av narcissism, vilka kännetecknas av att personen inte inser sina begränsningar och inte har en sann bild av sina förmågor. Att utveckla god självkänsla innebär att skapa en objektiv uppfattning om sig själv, på gott och ont.

En viktig komponent i självkänslan är förmågan att hävda dig själv under möten med andra. Förmågan till självhävdelse ingår i det bredare begreppet känslomässig intelligens. God självhävdelse syftar inte till förmågan att hävda sig till en bekostnad av andra, utan att säkerställa en balanserad maktfördelning mellan de inblandade parterna.

Så mitt tips till dig är att träna din självkänsla och försök låta bli att ta dig själv på alldeles för stort allvar! Om andra pratar eller vad andra skriver handlar ytterst sällan om dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.