Hur kommer det sig att vissa mĂ€nniskor fungerar ihop och andra inte?

Hur kommer det sig att vissa mÀnniskor fungerar ihop och andra inte? Hur kommer det sig att vissa team fungerar och andra inte? Vem/vilka Àr det som skall förÀndra sitt sÀtt att relatera till varandra?

För mig Ă€r det sjĂ€lvklart att alla inblandade parter alltid skall försöka anstrĂ€nga sig för att komma överens med varandra. SĂ„ fungerar det tyvĂ€rr inte alltid ute i verkligheten – vi har generellt svĂ„rt att acceptera olikheter i stĂ€llet för att vĂ€rdera dem och Ă€gnar en hel del tid till att försöka förĂ€ndra oss sjĂ€lva och kanske Ă€n mer förĂ€ndra andra.

Först – vad Ă€r ett team? Det finns mĂ„nga namn pĂ„ detta kĂ€ra barn: grupp, team, lag för att nĂ€mna nĂ„gra. NĂ„gon har sagt till mig att en grupp Ă€r ett begrepp för fler Ă€n tvĂ„ personer och att en grupp blir ett team först nĂ€r alla i gruppen tar ansvar för uppgiften samt utvecklingen av gruppen och dess medlemmar. Jag hĂ„ller med!

I ett vÀl fungerande team finns tillit, förtroende, olika kompetenser och erfarenheter samt olika typer av gruppbeteenden. KÀnslan av att alla behövs och att medlemmarnas olikheter anvÀnds konstruktivt Àr pÄtagligt. Ett team Àr en grupp mÀnniskor som relaterar till varandra genom samordning av och samverkan kring olika uppgifter.

För att lyckas relatera till sig sjĂ€lv och andra behöver man kĂ€nna sig sjĂ€lv. En stor portion sjĂ€lvinsikt Ă€r bra att ha med sig in i relationen till andra. Vi har alla styrkor och svagheter men det Ă€r viktigt att komma ihĂ„g att vi alla Ă€r lika vĂ€rdefulla och kanske Ă€r det sĂ„ – ”Att olika barn leka bĂ€st.”.

 

(utdrag ur en av mina krönikor för dagensmojligheter.se 2011)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.