Optimist – javisst!

Är glaset halvtomt eller halvfullt?

Min namne 🙂 Elaine Fox avslöjar i sin nya bok ”Håll koll på din hjärna – så styr optimism och pessimism våra liv” att det finns en gen som styr om vi blir optimister eller pessimister. Klart läsvärd bok!

Oavsett om vi har genen eller ej går det utmärkt att träna upp vårt positiva tänkande. Det är ett aktivt val vi alla kan göra och en träning som finns tillgänglig för alla då det enda redskapet vi behöver är vår egen hjärna och platsen för träninge är helt enkelt här och nu.

I en av mina krönikor för Dagens Möjligheter förra året skrev jag om detta (krönikan hittar du under Krönikor här på sidan eller på dagensmojligheter.se) och då liksom nu är mina enklaste råd att du:

 • För varje negativ tanke du tänker så kontrar du den tanken med att genast tänka minst två positiva tankar. På så sätt blir det fler positiva tankar i omlopp och då ”vinner” det positiva.
 • När du har en dålig dag (för det händer oss alla då och då) bestäm dig för hur lång tid du skall ge det dåliga. Jag brukar ge mig själv ett par timmar eller max ett dygn beroende på vad jag upplever. Det känns rätt bra att veta att nu ”får” jag tycka synd om mig själv idag men i morgon tar vi nya tag 🙂
 • Var tacksam för livet!

I boken (dagens andra lästips) ”Vad optimister vet och du kan lära dig” ger Nicolas Jacquemont dig följande tips:

 • Släpp det du kan släppa
  Har du gjort något du ångrat, eller känt dig kränkt, se till att ta itu med det genast och släpp det sedan. Att älta saker från förr är destruktivt och leder inte framåt. Det finns ett klart samband mellan depression och ältandet av negativa saker.
 • Tre goda ting
  Skriv ner tre bra saker som händer varje dag. Det är ett bra sätt att träna sig i att vara uppmärksam på det positiva.
 • Odla tacksamhet
  Ta inte det ”självklara” för givet utan stanna upp och värdesätt de små tingen i livet. Lär dig att uppskatta det du har – hälsan, jobbet, vännerna – som gåvor. Tacksamma personer är lyckligare än andra.
 • Skaffa vänner
  Personer som är optimistiska och mår bra har en sak gemensamt: starka vänskapsband. Det behövs inte så många, kvalitet är viktigare än kvantitet.

Kloka tips tycker jag och helt i linje med hur jag försöker leva mitt liv. Jag känner själv att jag mår bättre genom att lyfta fram det som är positivt i mitt liv och att känna tacksamhet. Livet, kärlek, vänskap är inget vi kan ta eller ska ta för givet – det är gåvor!

Att vara optimist eller pessimist är ett val vi kan göra – vad vill du vara? Jag väljer att vara optimist! Mitt glas är halvfullt!

 

(Källor: förutom nämnda böcker, krönikor och egna erfarenheter, tidningen ToppHälsa)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.