Att säga nej och att sätta gränser!

Är lättare sagt än gjort men nödvändigt! Jag har egen erfarenhet av att glömma mig och säger ibland nej och sätter gränsen alldeles för sent vilket gör att mottagaren av mitt nej kanske får en chock och ställer sig frågor som.

Vad hände nu? Varför ställer hon inte upp längre? Varför kan jag inte komma och gå som jag vill i hennes liv längre? och ofta besvaras en ny gräns eller ett nej med aggressivitet, ilska och i de allra värsta fallen personangrepp. Det är inget du ska ta personligt. Det säger mer om den som säger det än det säger om dig. Många människor har svårt att förhålla sig till förändringar och i det se sitt eget ansvar i de konsekvenser som blir av sitt eget agerande.

Att säga nej till andra handlar ofta om att säga ja till dig själv. Det betyder inte att du är egoistisk utan tvärtom, ibland behöver du sluta hjälpa för att ditt hjälpa har mer blivit till att stjälpa. Ibland är ett nej precis vad du eller din omgivning behöver för att ta eget ansvar för sig själv eller de beslut som behöver fattas.

Om den du säger nej till är i ditt liv på riktigt så kommer han eller hon att finnas kvar där även fortsättningsvis när den första ”chocken” över att du sagt nej har lagt sig. Om den du säger nej till inte accepterar dina gränser så är det troligen bäst för er båda att era vägar skiljs åt.

Kanske korsas de igen, kanske inte – men äkta vänskap, kärlek eller vad det må vara för relation bygger på att ni har en ömsesidighet, en gemensam önskan att finnas till för varandra i era respektive liv. Ett ömsesidigt givande och tagande och en stor respekt för varandra. Håller ni med?

Säg nej, sätt gränser och säg JA till dig själv!

4 tankar på “Att säga nej och att sätta gränser!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.