Beröm – skapar arbetslust i vardagen!

I Sverige Àr vi bra pÄ att ge negativ kritik, men vi Àr inte lika bra pÄ att ge beröm.

NÀr jag började arbeta inom bygg- och anlÀggningsbranschen pÄ 90-talet sedan var jag ganska ensam som kvinna i en mansdominerad bransch. Och inte nog med det. Med ekonomi och kommunikation med mig i utbildningsbagaget skilde jag mig rejÀlt ut bland alla ingenjörer. Jag var tvungen att göra nÄgot speciellt, nÄgot spÀnnande, för att bli accepterad och för att bli sedd och sjÀlvklart hörd.

Vad gör jag nu frÄgade jag mig sjÀlv. Jag stÀllde mig mÄnga frÄgor och nÀr jag kom pÄ denna: NÀr presterar vi mÀnniskor som bÀst? Jo, nÀr vi fÄr bekrÀftelse, nÀr vi fÄr veta att vi behövs och Àr uppskattade. DÄ blir vi mÀnniskor engagerade och motiverade.

Det var dĂ€r i det ögonblicket som jag bestĂ€mde mig för att börja med att lyfta fram det positiva – inte bara hos andra mĂ€nniskor utan Ă€ven hos mig sjĂ€lv. Jag ser till att jag har kul, att jobbet blir kul, att vi har trevligt tillsammans, hjĂ€lps Ă„t och fĂ„r uppskattning – och att vi ger varandra erkĂ€nnande och feedback för det vi Ă„stadkommer.

Idrotten, dÀr man alltid ger direkt feedback, Àr en av mina inspirationskÀllor. Under fyra Är arbetade jag inom Svensk Tennis, för dess Utbildningskommitté. Utlandsprojekt och kunder frÄn bland annat Tyskland, Storbritannien och USA har ocksÄ inspirerat mig.

Amerikaner Àr duktiga pÄ att peppa och ge beröm. Och jag Àr övertygad om att nÀr du berömmer mÀnniskor för det de Àr bra pÄ, dÄ förbÀttrar de ocksÄ det de Àr mindre bra pÄ.

Positiv förstĂ€rkning – det vill sĂ€ga beröm  fungerar bĂ„de individuellt och i grupp, men pĂ„ olika sĂ€tt. I gruppen Ă€r det viktigt att fira framgĂ„ngar och delmĂ„l tillsammans, dock poĂ€ngterar jag att beröm och uppskattning pĂ„ jobbet ska kommuniceras utan att man tĂ€vlar om ett pris eller fĂ„r överdĂ„diga presenter. DĂ€remot kan man överlĂ€mna en symbol, en guldstjĂ€rna eller en kokard – rosetten som brukar anvĂ€ndas vid prisutdelningar – i samband med att man ger beröm.

Det Àr viktigt att du som chef inte bara tittar pÄ medarbetarnas prestationer, utan Àven deras bemötande och beteende, nÀr du delar ut beröm.

Att mitt eget ledarskap, dĂ€r beröm och postiv förstĂ€rkning Ă€r en viktig del, uppskattas har jag fĂ„tt flera bevis pĂ„. MĂ„nga av mina medarbetare har sagt till mig att ”det Ă€r sĂ„ kul att jobba med dig för man fĂ„r alltid veta om nĂ€r man gjort nĂ„got bra”. Nu lyckas jag ju inte alltid, Ă€ven jag har mindre bra dagar dĂ€r ledarskapet kan förbĂ€ttras. Det finns tyvĂ€rr situationer i mitt ledarskap som jag skulle önskat att ha ogjort.

Jag tror att vi ledare ger mer beröm Ă€n medarbetaren uppfattar – att vi inte alltid Ă€r tillrĂ€ckligt tydliga i vĂ„rt beröm varför jag ger dig följande tips:

”FrĂ„ga dina medarbetare hur de vill ha uppskattning och beröm, vad som fĂ„r dem att bli glada och motiverade. Kanske kan du be dem berĂ€tta om ett tillfĂ€lle nĂ€r de kĂ€nt sig extra stolta.”

Beröm Àr en insats som inget kostar, som ger bÄde mental och ekonomisk vinst: mÀnniskor mÄr bra, blir mer motiverade och presterar bÀttre vilket inverkar positivt pÄ företagets resultat.

Tre principer för beröm

1. Individuellt. NÀr du ska ge beröm till en medarbetare ska det vara skrÀddarsytt just för den individen. Det ska handla om vad just hon eller han Ästadkommit. DÀrför Àr det vikigt att lÀra kÀnna varje medarbetare och ta reda pÄ hur var och en vill ha beröm; offentligt eller i enrum, skriftligt eller verbalt.

2. FörtjÀnat. Ge bara beröm nÀr det finns anledning. Inte bara för att medarbetaren gjort det jobb hon eller han ska, utan för det lilla extra. Det kan till exempel vara en arbetsuppgift som utförts sÀrskilt vÀl eller med gott humör trots att det varit svÄrare, med mindre resurser eller mer brÄdskande Àn normalt.

3. Specifikt. För att ditt beröm inte ska bli tandlöst ska du som chef kunna tala om vad det Àr din medarbetare gjort bra. Inte bara att personen jobbat bra i största allmÀnhet. Det kan vara att han eller hon Ästadkommit ett överraskande bra resultat eller visat speciellt bra beteende.


och fem ledord

* Tydligt. Beröm ska sticka ut, det ska formuleras sÄ att alla förstÄr att det Àr nÄgot extra.

* Snabbt. Beröm ske ges direkt och gÀrna ofta, inte samlas pÄ hög och delas ut lÄngt i efterhand.

* Genuint. Beröm ska var Àkta och Àrligt, det mÀrks om det inte kommer frÄn hjÀrtat.

* Ett budskap. Beröm ger du för det som Àr positivt, hÄll dig till det positiva och kom inte med brasklappar och förbehÄll som tar udden av berömmet.

* SÀg tack. Glöm inte att tacka nÀr medarbetare utfört ett jobb vÀl. Det betyder mycket, men kostar inget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.