Lagarbete!

All verksamhet är ett lagarbete, man är alltid beroende av någon eller några andra för att verksamheten ska vara effektiv. När du sätter ihop medarbetare i team för att samarbeta hoppas du ju att teamets prestationer ska blir högre än summan av vad var och en hade kunnat utföra var för sig. Men det är inte självklart att det blir så?

Istället kan det hända att alla lutar sig lite tillbaka och hoppas på att någon annan ska ta ansvar. Och gör ingen annan det så kan man alltid gömma sig bakom att ”varför ska bara jag?” eller ”det är ju ingen annan heller som…”.

För att 1+1 verkligen ska bli mer än 2 gäller det att alla måste vilja anstränga sig lite grann för de andra i teamet. Vi måste frivilligt vilja offra oss för någon annans skull. Det är en av grundbultarna i ett gott teamarbete. Det är ditt ansvar som ledare att skapa förutsättningar för att alla skall vilja lite extra.

Vi människor är flockdjur och för att må bra behöver vi veta och känna att vi har en grupp som vi tillhör. Forskningen visar också att ”vi-känsla” gör att vi både blir mer angelägna om att nå våra egna mål samt mer angelägna om att hjälpa varandra att lyckas.

De som vi känner riktigt bra vill vi hjälpa och kan tänka oss att anstränga oss lite extra för. I det professionella är det ofta runt fikabordet som sådana nära relationer skapas. Småpratet om hur helgen har varit och om hur barnen mår är viktigt för att vi ska lära känna varandra och se varandra som människor.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.