Projektledare – en nyckelroll!

NÀr det Àr ett litet projekt kan projektledaren sjÀlv genomföra hela uppdraget, men vanligare Àr att man jobbar i en projektgrupp bestÄende av personer med olika kompetenser.

Projektledarens arbetsuppgifter skiljer sig naturligtvis Ät beroende pÄ bransch och företag men gemensamt Àr att han eller hon Àr den sammanhÄllande lÀnken som driver projektet och leder arbetet i projektgruppen. I rollen ingÄr att inspirera och uppmuntra deltagarna och att skapa ett kreativt arbetsklimat.

Förutom att leda projektmedarbetarna Àr planering och ekonomi viktiga delar av projektledarens arbete. Man organiserar arbetet sÄ att resurserna anvÀnds pÄ ett bra sÀtt och ansvarar för resultatet blir som planerat.

Det Àr ocksÄ projektledarens uppgift att planera i vilken ordning projektets olika delar ska genomföras. Man mÄste kunna förstÄ vad som behövs göras om nÄgot gÄr snett och se till att projektet hÄller sig inom de uppstÀllda mÄlen i frÄga om tid, kvalitet och ekonomi.

En bra projektledare Àr pÄ samma gÄng kreativ och duktig pÄ att samordna andras insatser. Förutom att gilla att planera och organisera ska man vara mÄlinriktad, initiativkraftig och kunna göra flera saker samtidigt. Det Àr ocksÄ viktigt att vara social och att kunna lyssna och uttrycka sig vÀl.

Projektledaren har i regel goda kunskaper inom det omrÄde som projektet handlar om men ibland kan projektledare tas in frÄn nÄgot annat omrÄde, i syfte att tillföra projektet helt nya perspektiv.

Det Àr ocksÄ allt vanligare att den som fÄr ansvaret för stora projekt har projektledning som sitt yrke och anvÀnder sina kunskaper i ledarskap och projektorganisering för att leda projekt inom mÄnga olika omrÄden.

Det finns som i alla andra yrken olika anstÀllningsformer för projektledare. Vid mindre projekt kan en projektledare anstÀllas för en viss tid men man kan ocksÄ ha fast tjÀnst hos ett företag eller en organisation, med projektledning som en av arbetsuppgifterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.