Leda lika smart som en gås!

Är du lika smart som en gås? Det brukar ju heta dum som en gås men den här lilla historien kanske bevisar motsatsen.

Varje gås flyger med egna vingar, men genom att flyga i V-formation ökar flocken effekten med 71% jämfört med om varje fågel flög ensam. Människor som arbetar i gemensam riktning och har en känsla av samhörighet kommer fortare och lättare till målet, eftersom de får hjälp av andra.

Så snart en gås faller ur formationen, återtar den sin plats så fort som möjligt, för att dra nyttan av den framförvararande gåsens lyftkraft. Om vi vore lika smarta som gäss är, skulle vi snabbt inse att det är lättare att jobba i ett team som har ett gemensamt mål och själv också jobba för detta än att försöka skapa egna mål och vägar.

När ledargåsen blir trött, flyttar den bakåt i formationen och en annan gås intar ledarplatsen. Gott ledarskap innebär att man uppmärksammar teammedlemmarnas starka sidor och låter dem växeldra framåt.

Gässen i formationen skriker bakifrån för att heja på de främsta och hålla farten. När vi blir lika smarta som gässen kommer även vi att bistå och stödja varandra på detta sätt för när vi aktivt ger varandra feedback och beröm ger det energi till alla i teamet att upprätthålla framdriften.

Så det kanske är dags för oss att mynta ett nytt uttryck – smart som en gås 🙂!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.