Kay Pollak inspirerar!

Kays mÄndagstips Nr 6.

Den 19 mars 2012

Denna lektion handlar om att:

Jag kan vÀlja att Àndra alla tankar som skadar mig.

Är det sant? Kan jag verkligen Àndra alla tankar som skadar mig? Ja, du kan Àndra varje tanke du tĂ€nker. Och genom det kan du ocksÄ vĂ€lja att Ă€ndra all tankar som skadar dig. SÄ pröva att igen lĂ€sa:

Jag kan vÀlja att Àndra alla tankar som skadar mig.

Vi vet att vi kan Àndra varje tanke vi har. I detta nu. I varje ögonblick. Men vi gör det inte alltid.MÄnga gÄnger sitter vi istÀllet kvar med tankar som skadar oss.

Du har blivit sÄrad av din partner. FrÄga dig: Hur lÀnge vill du vara sÄrad? Hur lÀnge vÀljer du atttÀnka att han/hon var sÄ dum mot dig? En dag, tre dagar, en vecka, ett Är, tio Är. Hur lÀnge?

Eller vill du vara sÄrad i bara en sekund, tre sekunder, tio sekunder, tre minuter, 10 minuter?  

TÀnk om det Àr sant att du kan vÀlja hur lÀnge du vill vara sÄrad?

En bra övning den hÀr veckan Àr att leva med den frÄgan i din vardag.

Men vem klarar att alltid Ă€ndra sina sĂ„rade tankar till tankar som kĂ€nns bĂ€ttre? Jag klarar det inte alltid. FastĂ€n jag vet att jag kan Ă€ndra min tanke gör jag det inte alltid. FastĂ€n jag vet att ”Just i den hĂ€r stunden skapar jag min egen vĂ€rld”, sÄ lyckas jag Ă€ndĂ„ inte Ă€ndra min tanke. Jag vĂ€ljer att sitta kvar med min sĂ„rade kĂ€nsla. Varför gör jag det?

Den hÀr insikten har varit bra för mig att vÄga ta till mig:

Jag gör det för att jag sjÀlv vill det!

Men – varför vill jag sitta kvar i lidandet/olyckan? För att jag Àr lĂ€rd att tro att det Ă€r ett sĂ€tt att ta hand om mig sjĂ€lv! Jag tror i min ”olycka” att jag just dĂ„ tar hand om mig sjĂ€lv.

I detta mĂ€rkliga sĂ€tt att tĂ€nka Ă€r jag styrd av egot och dess tankesystem. Egot vill hellre att ”de andra”skall Ă€ndra sig. Egots enda önskan Ă€r att jag skall vara offer. Egot vill hellre att jag skall sitta kvar medtanken att ”Han/hon var sĂ„ dum mot mig”. Det Àr bra att pĂ„minna sig om att egot vill aldrig mitt bĂ€sta. Egots önskan Ă€r att jag skall vĂ€lja ”litenhet”. Inte storhet och ansvar. Egot vill inte att jag skall ta ansvar för mitt eget bĂ€sta. Egot vill inte att jag skall bli ansvarig för mitt liv. Egot vill inte att jag skall ta ansvar för mina kĂ€nslor.

Egot vill hellre ha rĂ€tt – istĂ€llet för att jag ska bli lycklig.

SĂ„ vad gör du nĂ€r du har blivit sĂ„rad av nĂ„gon och vill lĂ€mna det tillstĂ„ndet? Du vet att ingen annan Ă€n du kan Ă€ndra dig. Visst skulle det vara skönt om den andre kom och bad om ursĂ€kt. Men den har Ă€nnu inte gjort det. Och den gör det kanske aldrig. Du Ă€r ensam. Du sitter med din olyckliga kĂ€nsla. Hur kan du komma ur detta? Är det ens möjligt? Ja det Ă€r möjligt.  Men hur? Tankarna gĂ„r. Du blĂ€ddrar iolika sjĂ€lvhjĂ€lpsböcker. Du strĂ€cker pĂ„ dig. Du ser dig i spegeln. Du ser fortfarande olycklig ut. Du ligger vaken halva natten. Du vet att ingen annan Ă€n du kan hjĂ€lpa dig komma ur kĂ€nslan. Men du kommer inte ur den! Du Ă€r djupt sĂ„rad. Du lĂ€ser olika meningar. Till exempel dessa:

Ingenting kan skada mig sÄvida jag inte ger det makt att skada mig.

Andra mÀnniskors ord kan inte skada mig mer Àn jag tillÄter dem att göra.

Jag kan vÀlja att Àndra alla tankar som skadar mig.

Men inget hjÀlper. Du vill kasta allt detta i papperskorgen. Du Àr kvar i din sÄrade kÀnsla.

Vad kan du göra?

Detta Àr vad du dÄ kan öva pÄ att ta in den hÀr veckan:

Du har ansvar för dina tankar. Du mÄste till slut bli beredd att ta fullt ansvar för alla dina tankar. Ingen annan Àn du tÀnker dina tankar. Du har det fulla ansvaret för varje tanke du tÀnker. Du Àr tÀnkaren. Det finns inga fler tips Àn tipset att igen lÀsa de tre kursiva meningarna ovan. Om och omigen.

En bra hjÀlp kan vara att vÀnja sig vid den hÀr fantastiska meningen:

Det enda uppdrag du har i livet det Àr att göra dig sjÀlv lycklig.

Àr innehÄllet i den meningen börjar bli sant för dig, sÄ ökar din villighet. Pröva dÄ igen att lÀsa:

Jag kan vÀlja att Àndra alla tankar som skadar mig.

Obs obs! Inget av innehÄllet i denna lektion betyder att du behöver acceptera att din partner, medarbetare, chef sÄrar dig. Det enda den hÀr lektionen vill lÀra ut Àr att ingen annan Àn du kan ta dig ur dina tankar som skadar dig och gör dig olycklig.

Denna veckans lektion Àr ingen lÀtt lektion. Den Àr onekligen mÄnga gÄngen en ganska tuff lektion.

Men den Àr en nödvÀndig lektion.

Jag önskar dig allt gott.

Och kÀnn dig fri att sprida lektionen till alla vÀnner och alla vÀnners vÀnner.

Kay Pollak


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.