Hur finner man lycka?

Som så ofta är det vanliga att man söker sig utåt. “Om jag bara skaffar mig den saken, det jobbet, den kroppen, då kommer jag att vara lycklig.” Men det fungerar inte så. I verkligheten sitter någon i ett slott och är djupt olycklig samtidigt som någon annan sitter i en koja och är överlycklig.

Vi måste söka oss inåt istället och försöka hitta det medvetande som hela tiden finns där i bakgrunden. Det som inte sätter etiketter på saker och ting och fantiserar ihop små historier. Det som gör att en person som befinner sig under mycket svåra omständigheter ändå kan känna en inre frid, styrka, frihet och tillit. Det är dit vi måste söka oss.

Matthieu nämner även att man kan träna sinnet. Genom att tänka positiva tankar hindrar du de negativa att tränga fram, eftersom två motsatta känslor kan inte verka samtidigt. Du kan inte vilja göra gott och skada på en och samma gång. Du kan inte skaka hand och samtidigt slå. Detta tankesätt gör att tyngden i de negativa känslorna successivt minskar. De kommer som en fågel som flyger förbi utan att sätta bo.

Här är videon med det drygt 20 minuter långa talet om lycka, som Matthieu Ricard höll under en TED-konferens i februari 2004:

http://blog.ted.com/2007/11/01/matthieu_ricard/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.