Hur finner man lycka?

Som sĂ„ ofta Ă€r det vanliga att man söker sig utĂ„t. “Om jag bara skaffar mig den saken, det jobbet, den kroppen, dĂ„ kommer jag att vara lycklig.” Men det fungerar inte sĂ„. I verkligheten sitter nĂ„gon i ett slott och Ă€r djupt olycklig samtidigt som nĂ„gon annan sitter i en koja och Ă€r överlycklig.

Vi mÄste söka oss inÄt istÀllet och försöka hitta det medvetande som hela tiden finns dÀr i bakgrunden. Det som inte sÀtter etiketter pÄ saker och ting och fantiserar ihop smÄ historier. Det som gör att en person som befinner sig under mycket svÄra omstÀndigheter ÀndÄ kan kÀnna en inre frid, styrka, frihet och tillit. Det Àr dit vi mÄste söka oss.

Matthieu nÀmner Àven att man kan trÀna sinnet. Genom att tÀnka positiva tankar hindrar du de negativa att trÀnga fram, eftersom tvÄ motsatta kÀnslor kan inte verka samtidigt. Du kan inte vilja göra gott och skada pÄ en och samma gÄng. Du kan inte skaka hand och samtidigt slÄ. Detta tankesÀtt gör att tyngden i de negativa kÀnslorna successivt minskar. De kommer som en fÄgel som flyger förbi utan att sÀtta bo.

HÀr Àr videon med det drygt 20 minuter lÄnga talet om lycka, som Matthieu Ricard höll under en TED-konferens i februari 2004:

http://blog.ted.com/2007/11/01/matthieu_ricard/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.